IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роснефт и Statoil ще добиват заедно петрол в Баренцово море

Руският петролен гигант бе поканен да участва в проекта след конкурс на правителството на Норвегия

16:41 | 18.08.14 г.
Роснефт и Statoil ще добиват заедно петрол в Баренцово море

"Роснефт" започна съвместно проучване с норвежката компания Statoil Petroleum в участък в норвежката част на Баренцово море, наречен Pingvin. Руският петролен гигант бе поканен да участва в проекта след конкурс на правителството на Норвегия.

Освен оператора на проекта Statoil в проучването ще участват още North Energy ASA и норвежкото дъщерно дружество на Edison International, съобщи руският портал "Вести".

Участниците в проекта посочиха, че съвместното проучване е важна стъпка в развитието на дългосрочното сътрудничество между "Роснефт" и Statoil. Двете компании планират да използват своя опит в проучванията и развитието на петролни полета в райони с тежки климатични условия.

В рамките на споразумението за сътрудничество "Роснефт", представлявана от RN Nordic Oil AS, ще получи дял от 20% в четирите петролни полета в участъка "Pingvin".

Въпреки засилващите се двустранни санкции между Запада и Русия компаниите от двата враждуващи лагера се опитват да правят бизнес. По-рано през август американският петролен гигант Exxon Mobil обедини сили с "Роснефт" и започна разработването на нов петролен кладенец в Северния ледовит океан.

Очаква се проектът да осигури предимства и за двата партньора. Exxon се надява да намери нов източник на суров петрол на фона на намаляващия добив, докато "Роснефт" се нуждае от технологични решения за осъществяване на проучването. Двете дружества планират разработването на около 40 петролни кладенеца до 2018 г.

Същевременно през миналата седмица се появи информация, че петролният гигант е поискал до 1,5 трлн. рубли (42 млрд. долара) държавна помощ от руското правителство. Експерти възприеха това като сигнал, че спирането на дългосрочното финансиране от САЩ за най-голямата руска компания вече взима своя дан.

Контролираната от държавата компания, която произвежда около 40% от руския петрол, има натрупан дълг за 12 млрд. долара, който трябва да изплати до края на годината, включващ и заеми, използвани за придобиването на конкурентната TNK-BP през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още