IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на стомана в Китай спадна до 14-годишно дъно

Поднебесната империя е консуматор номер едно в света, отговаряйки за около 40% от търсенето

15:04 | 26.09.14 г.
Потреблението на стомана в Китай спадна до 14-годишно дъно

Потреблението на стомана в Китай спадна през тази година за първи път до най-ниското си равнище в последните 14 години на фона на по-слабия икономически растеж. Тенденцията доведе до значителен излишък, тъй като Поднебесната империя е консуматор номер едно в света, отговаряйки за около 40 на сто от търсенето.

Световни лидери в добива като Vale и Rio Tinto, които са инвестираха милиарди долари, за да насочат продукцията си към Китай, все още са убедени, че китайското търсене може да достигне нов връх с оглед на засилващата се урбанизация, която се очаква да продължи най-малко още едно десетилетие.

Потреблението на стомана в Китай спадна с 1,9% на годишна база до 61,9 млн. тона през август, посочи по време на конференция Уан Ксиоки, заместник-председател на Китайската асоциация за желязо и стомана, предава CNBC.

"Има много причини за това. Забавянето на икономиката и процесът на преструктуриране намалиха търсенето", допълни Уан.

Икономиката на Китай отчете слаб старт на годината, след като растежът за първото тримесечие се забави до 7,4%. Пекин реагира с поредица от мерки за стимулиране, които избутаха темпа леко нагоре до 7,5 на сто през второто тримесечие, но колебливите данни за юли и август предполагат ново отслабване.

Спадът в потреблението на стомана в Китай през тази година е до най-ниското ниво от 2000 г. насам, каза стоковият стратег в CLSA Йън Ропър.

"Имахме мечи нагласи в известен период, приемайки, че активността в имотния сектор е достигнала своя връх. Може би обаче мащабът на спад ще бъде по-голям, отколкото очаквахме", заяви Ропър.

"Това засилва нашето виждане, че няма да има многогодишен низходящ тренд в търсенето на желязна руда и че няма надежда за възстановяване на цените в близост до 100 долара за тон", добави той.

Желязната руда поевтиня под 80 долара за тон тази седмица за първи път от септември 2009 г. и е на път да запише най-големия си годишен спад на фона на пренасищането от доставки, включително от гигантите Rio и Vale.

По думите на Уан производството на стомана в Китай вероятно ще достигне 826 млн. тона през тази година, или с 6 на сто повече от официалната цифра за 2013 г. През август водещият производител на суровината Baoshan Iron and Steel предвиди ниво от 822 млн. тона.

Слабото търсене oказва голям натиск върху стоманодобивния сектор на Китай тази година. Sinosteel Corp, най-големият държавен производител на суровината в Китай, по-рано съобщи, че е изправен пред финансови проблеми, дължащи се на неплатени сметки от клиенти. Впоследствие компанията отрече слуховете, че се бори с просрочени задължения в размер на 10 млрд. юана (1,63 млрд. долара).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още