IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия заплашва да врътне газовото кранче заради реекспорта за Украйна*

Еврокомисията се надява, че Киев и Москва ще се споразумеят поне за временна цена, по която Украйна да плаща за руското синьо гориво

15:54 | 26.09.14 г. 6
Русия заплашва да врътне газовото кранче заради реекспорта за Украйна*

Руският енергиен министър Александър Новак предупреди държавите, които осъществяват реверсивни доставки на природен газ на Украйна, че може да останат без синьо гориво, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

В интервю за германския вестник Handelsblatt Новак посочва, че подписаните договори между Русия и клиентите ѝ от Европейския съюз (ЕС) не предвиждат реекспорт. „Надяваме се, че нашите европейски партньори уважават споразуменията. Това е единственият начин да гарантираме непрекъснатост на доставките“, коментира той.

Унгария вече спря реверсивните доставки на газ за Украйна с мотива, че трябва да бъдат попълнени газовите запаси на централноевропейската страна. Преди няколко дни обаче шефът на Газпром Алексей Милер се срещна с унгарския премиер Виктор Орбан.

През изминалите седмици пък Полша и Словакия се оплакаха, че доставките им от Русия са намалели, след като те официално обявиха за реекспорт на синьо гориво за Украйна. Газовият поток за Полша например намаля с около 45%, а за Словакия – с 10%. Русия посочи, че намалението е по технически причини.

Днес се провежда и поредната тристранна среща във формат Украйна – Русия – ЕС заради ценовия диспут между Киев и Москва по отношение на газовите доставки. Еврокомисията се надява, че двете страни ще успеят поне да се споразумеят за временна цена, по която Украйна да плаща за руското синьо гориво, за да се възстановят доставките на газ за страната преди началото на зимата.

Същевременно говорителката на Еврокомисията Хелън Кърнс коментира днес, че държавите от ЕС трябва да изпълняват решенията на Съвета на ЕС и да подпомагат реверсивните доставки на газ за Украйна, съобщава руската информационна агенция ИТАР-ТАСС.

По думите й законодателството на ЕС дава възможност на европейските компании свободно да търгуват със закупения газ. Това включва както продажби на европейски клиенти, така и на трети страни, включително Украйна.

* Актуализирано с позицията на Европейската комисия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Хааахахаха! Надай се Калино да съ върни тьейко ти! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
И е крайно време всички, дето се изредиха през Мейдана и предлагаха сандвичи и обещаваха мед и масло на украинците, тупаха по гърба главатарите на бунта и наливаха акъл, сега да извадят едни 2-3 милиарда и да платят старата сметка за газ на техните хора, а и за евентуалните нови доставки пак требват кинти. Ясно е, че газ без пари повече няма кой да доставя. Трябва да се разберат кой ще го плаща. Руснаците вече не искат. Остава ЕС или американците, или двамата заедно. Аз предлагам България да даде тон - да започнем да събираме с есемеси или дарения пари за газовия дълг на Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 14
khao
преди 9 години
Чак до там няма да се стигне, само с икономически санкци ще стане номера. Още малко да им поскъпне живота на руснаците и те сами ще отрежат главата на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Абе нема страшно! След 10 години Европа ще се къпе в собствен газ! Или няма да ползва газ, а горивото на бъдещето - еднополовата любов! Тя излъчва неизчерпаема енергия! До тогава, според един "многознайко" тук можем да изкараме и на *** газ... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 22
Ravon
преди 9 години
Май е време да обявят и Русия за терористична държава и американците да отидат там за да решат проблемите. Не може Русия да си позволява да ограничава доставките на газ и скоро ще видят те кон боб яде ли. Ако американците поискат за седмица са превзели Москва и за няколко дена след това ще си сложат тяхно си управление, както сложиха управление в Украйна. Ама Русия още не е разбрала откъде духа вятъра, докато разбере и ще е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
dakl
преди 9 години
Така е .Договорите трябва да се спазват, а някой предпочитат да ги спазват единствено в случаите когато написаното в тях съвпада с интереса им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още