IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите нервничат преди референдума за златото в Швейцария

Решението централната банка да държи поне 20% от резервите си в злато може да има сериозни последици

15:18 | 29.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите нервничат преди референдума за златото в Швейцария

Пазарите за злато и чуждестранна валута за първи път показват нервност в навечерието на „референдума за златото в Швейцария“. Национален референдум ще реши дали швейцарската национална банка Swiss National Bank трябва да държи най-малко 20 на сто от резервите си в злато. Инициативата бе стимулирана от популистката „Швейцарска народна партия“.

Но възможният вот с "да" на кампанията, наречена "Спасете нашето швейцарско злато" със сигурност няма да е последната дума по тази тема. И след него ще има редица препятствия за преодоляване преди решението да се превърне в закон. 

Според последните актуални данни валутните резерви на Националната банка са за около 547 млрд. долара, пише The Wall Street Journal. Златото в момента покрива под 8% от тези резерви. За да се постигне покритие от една пета, швейцарските парични власти ще трябва да купят според текущото състояние около 1 500 тона от ценния метал. С това ще се върнем към 2008 г., когато SNB игра доминираща роля на глобалния пазар на златото.

В момента делът на златото от резервите възлиза на точно 7,7%. Увеличението на този дял би усложнило усилията на централната банка да интервенира на валутния пазар.

„Влиянието на един положителен вот може да се окаже доста сериозно", казва стратегът на UBS Бийт Зигесхалер. Но отделните кантони на Швейцария и парламентът ще трябва също да ратифицират такова решение, което, от своя страна значително намалява вероятността, че такова  решение ще бъде взето в действителност.

Пазарът обаче за първи път започва да реагира на предстоящия вот. Швейцарският франк обикновено се счита за една от най-слабо волатилните основни валути, което се дължи главно на решението на SNB от преди три години да не се позволява на еврото да падне под ниво от 1,20 франка за евро. Пазарните участници очакват, че единната валута в средносрочен план ще се доближи до тази граница. Но в следващите два месеца тук би могло да се отвори една празнина (т. нар. Gap).

И анализаторите на пазара на златото отчитат леко повишение в опциите за ценния метал. „Това със сигурност подкрепя цената на златото", казва анализаторът Робин Бар от Societe Generale. В момента цената на една унция е около 1 230 щатски долара. „Пазарът на златото започва да реагира на зараждащите се рискове с опции, но пазарът вероятно ще остане спокоен до края на ноември", добавя Бар.

Сега обаче пазарът започва да се замисля какво би станало, ако швейцарската банка бъде задължена да държи 20% от резервите си в злато. В края на 2011 г. резервите са значително увеличени, когато SNB започва да купува засилено евро. Тогава единната валута падна под границата от 1,20 франка. Ако SNB отново стартира подобни засилени покупки, то това ще означава същевременно, че тя ще трябва да осъществи и покупки на злато, за да увеличи дела до 20%, пише WSJ.

Едновременно с това подобна инициатива може да означава, че SNB трябва да увеличи своите златни резерви при падащи цени за благородния метал, което ще доведе до намаляване на запасите от долари и евро. Този автоматизъм "би бил подарък за пазарите", казва валутният анализатор Себастиен Гали от Société Générale в Ню Йорк.

Но това обаче повдига въпроса за това как на този фон да се запази сегашната лихвена политика на SNB. Това увеличава вероятността, че на банката може да се наложи да свали лихвения процент в негативния диапазон (под нулата), за да се ограничи възходящият натиск върху франка.

Ако швейцарците одобрят инициативата, след това централната банка ще трябва през следващите пет години да купи 1500 тона злато, за да достигне необходимото ниво от 20 процента от валутните резерви. Засега инвеститорите не отдават голямо значение на референдума, но рисковете се претеглят все по-често. А анализаторите все още не са забравили и оспорвания изход от референдума за независимост на Шотландия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Много добре са го решили, Само не разбрах, златото у тях ли ще го съхраняват или ще купят обезпечени със злато хартийки от амeриканците? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още