fallback

Русия продължава да трупа злато

От 2005 г. до днес страната е утроила златните си запаси до близо 1 185 тона, като от началото на годината е закупила към 150 тона

09:59 | 19.11.14 г. 56
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Русия увеличава златните си резерви, след като поевтиняващият петрол и санкциите обезцениха рублата, пише Bloomberg.

От началото на годината Централната банка на Русия е закупила близо 150 метрични тона злато, разкрива гуверньорът Елвира Набиулина. Това означава, че от края на септември до днес финансовата институция е прибавила още 35 тона, става видно от данните на Международния валутен фонд (МВФ). Само през септември Русия закупи 37,2 тона злато – най-голямото количество от 1998 г.

„Новините, че Русия купува усилено злато осигури малка подкрепа за пазара, който трудно намира купувачи през последните няколко месеца“, коментира пред агенцията Оле Хансен, който е ръководител на стратегиите за търговия със суровини в Saxo Bank.

От 2005 г. до днес Русия е утроила златните си запаси до близо 1 185 тона, сочат изчисления на Bloomberg по данни на МВФ.

Покупките изпратиха златото на 2-седмичен връх вчера. Фючърсите върху благородния метал с незабавна доставка поскъпнаха с 1,5% до 1 204,68 долара за тройунция по време на късната търговия в Лондон във вторник, но към 9:35 часа българско време днес отстъпват с 0,33 на сто до 1 193,20 долара. На 7 ноември цената на златото спадна до 1 132,16 долара – най-ниската от април 2010 г. насам.

Златото поевтинява през последните два месеца на фона на поскъпващия долар и на надеждите, че подобряващата се американска икономика ще накара Федералния резерв на САЩ да увеличи лихвените проценти през 2015 г. Заради високите лихви златото губи от блясъка си, защото като цяло металът предлага на инвеститорите възвръщаемост чрез ръст в цената.

От своя страна инвеститорите разпродават злато чрез борсово-търгувани фондове в шест от предходните седем месеца, показват други данни на Bloomberg. На 14 ноември те намалиха вложенията си до 1 617,4 тона – най-ниското ниво от повече от пет години.

От Централната банка на Русия уверяват, че няма да бъдат налагани ограничения върху износа на злато, както някои политици предлагаха.

„Можем да купуваме достатъчно злато, за да диверсифицираме златните и валутните си резерви“, коментира Набиулина пред руския парламент.

Делът на златото в общите резерви на Русия е близо 10%, показват данни на Световния съвет по златото. Пропорцията е малка в сравнение с тази на най-големите притежатели на ценния метал - САЩ и Германия. Те държат близо 70% от общите си резерви в злато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:17 | 09.09.22 г.
fallback