IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняващото злато не е привлякло купувачи през третото тримесечие

Търсенето намалява с 2% на годишна база, а предлагането - със 7 на сто, показват данни на Световния съвет по златото

14:15 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поевтиняващото злато не е привлякло купувачи през третото тримесечие

Спадащите цени на златото не са достатъчни, за да привлекат отново купувачи на пазара. Търсенето в световен мащаб продължава да се понижава през третото тримесечие, заключава Световният съвет по златото в своя редовен доклад за последните тенденции при златото, пише CNBC.

За периода от юли до септември търсенето на злато намалява с 2% на годишна база до 929 тона. Нивото е най-ниското от последното тримесечие на 2009 г. За сравнение – през второто тримесечие на тази година търсенето спадна с 16% на годишна база до 964 тона. От своя страна през третото тримесечие предлагането намалява със 7% на годишна база до 1 048 тона.

„Липсата на ясен ценови сигнал бе причината, която накара инвеститорите да не купуват злато“, се отбелязва в доклада на организацията.

Цената на фючърсите върху златото бе 1 325 долара в началото на третото тримесечие, но те поевтиняха с повече от 9% през този период до 1 208 долара за тройунция. Към 13:50 часа българско време контрактите върху ценния метал поскъпват с 0,11% до 1 160,40 долара.

През последните месеци липсва инвеститорски апетит към златото, тъй като възходящият тренд на глобалните фондови пазари ограничи търсенето на благородния метал.

От потребителска гледна точка през третото тримесечие търсенето на накити и бижута в световен мащаб се свива с 4% до 534 тона, след като китайците се въздържаха от покупки. Все пак накитите заемат най-голям дял от търсенето на злато – повече от половината от общото търсене. Само в Китай търсенето спада с 39% до 147 тона, след като „пазарът на бижута и накити си пое въздух след една забележителна година“, отбелязват от Световния съвет по златото.

Въпреки това търсенето в Индия нараства с 60% на годишна база до 183 тона през периода. Резкият ръст обаче се дължи на слабостите през същото тримесечие на миналата година, когато индийските власти въведоха ограничения върху вноса на благородния метал и увеличиха вносните мита. Но ръстът отразява и подобряващото се потребителско доверие, след като правителството на Нарендра Моди пое управлението, и усилените покупки преди сезона на фестивалите в Индия.

След резките разпродажби през третото тримесечие на 2013 г. търсенето на инвестиционно злато – кюлчета, монети и чрез борсово-търгувани фондове (ETFs) – расте с 6% тази година до 204 тона. През третото тримесечие отливите от ETF-ите намаляват до 41 тона спрямо такива за 120 тона преди година.

Търсенето от страна на централните банки остава в размер на 93 тона. Това е с 9% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки това тримесечието е 15-ото поредно с нетни покупки.

„На фона на икономическите и геополитическите предизвикателства централните банки за пореден път потърсиха защита и диверсификация в лицето на златото“, отбелязват от Световния съвет по златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още