IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка поема местния добив на злато

Западните санкции карат чуждите банки да се въздържат от сделки с руските си контрагенти, посочват източници на Ройтерс

12:25 | 11.11.14 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската централна банка поема местния добив на злато

Централната банка на Русия е била принудена да увеличи покупките си на злато през тази година, за да усвои вътрешното производство, което западните санкции направиха трудно за продаване в чужбина, сочат източници на Ройтерс. Покупките на злато целят и повишаване на ликвидността на валутните резерви. 

Повечето от произведеното в Русия злато по принцип се продава на местни търговски банки, като Сбербанк или ВТБ, които след това могат да го препродават на централната банка или на чуждестранни банки.

Тази година обаче чуждите банки се въздържат от покупка на руско злато, след като западните сили наложиха санкции срещу страната заради Украинската криза, твърдят изтониците.

Поради това централната банка не е имал друг избор, освен да поеме вътрешното производство, което не може да бъде продадено на чуждестранни банки, два източника посочват. Централната банка е купила и голяма част от метала, който местните търговски банки са имали на разположение.

Въпреки, че санкциите не забраняват изрично на западните банки да купуват руско злато, те са предпазливи относно всяка стопанска дейност, извършвана с руските им контрагенти, съобщават източници.

"Така че стабилизация може да има, когато въпросът около санкциите се реши и централната банка спре да увеличава златните си резерви", казва източник.

Руската централна банка ускори значително покупките на злато тази година, показват данните на Световния съвет по златото, добавяйки близо 115 тона към своите резерви, срещу 77,5 тона през цялата 2013 г. и 75 тона през 2012 година.

Централните банки по света купуваха активно злато по време на финансовата криза в опит да диверсифицират своите валутни резерви, добавяйки 1800 тона за шестте години до юни 2014 г.

Руската централна банка бе сред най-активните купувачи през последното десетилетие, като запасите й почти са се утроили от края на 2004 г. насам до 1150 тона, което я прави шестият по големина притежател на злато в света сред централните банки.

По-рано този месец първият подуправител на банката Ксения Юдаева каза, че централната банката може да използва злато от резервите си, за да финансира вноса, ако е необходимо.

"Централните банки не трупат злато без причина. Такова поведение би имало смисъл при ситуация, в която доларовите резерви на руснаците вече не са от полза по някаква причина. В този слуай те ще искат да имат алтернативи, поради което страната натрупа голямо количество злато през последните години", коментира Ник Браун, анализатор в Natixis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Боже аз съм Нострадамус и Ванга в едно. Не очаквах чак за един ден да позная толкова неща:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Да де, ама да вярваш на Немцов е ве едно да вярваш на Стоян Ганев или Димитър Луджев. Аз повече вярвам на раздрънкал се милиционер от охраната на киевското летище... хаха! По въпроса с руско-китайските договори доста официална информация излезе и от двете страни - и руснаците и китайците пуснаха доста инфо, което коментирахме тогава. Пък и нищо не ти пречи и ти да ме иронизираш колкото си искаш - нали целта е да претакаме зелето. хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Не си ме разбрал - не оспорвам това, което твърдиш. Даже напротив - съвсем възможно е. Споменах за една теория, според която събирането на злато е организирано от "твореца" на човека - според него - извънземна цивилизация. Нейни представители периодично идват и си го извозват. Не го ползвали за технологични или финансови цели, а било необходимо за поддържане на условията на живот при тях. На тях той приписва и сътворението на човека "по свой образ и подобие" - генно инженерство на база на гени от пришълците и наличните тук най-висши ***.Но ако златото го няма, къде е? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Чика Кольо коя част да ти разтълкувам или не си разбралтази част ..."Ако рускините вкарат златен стандарт, а тука има Сбербанк, обръщам остатъка от еврата рубльей .... "или тази"..първата част замина за физически стотинки ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
:)Сега не ми приемай думите като заяждане.И аз ги бяхчел тия щуротии и не казавам дали е вярно или не.. и чесно казано не ме и интересува. Закачката ми е друга - избираш да вярваш на съмнителни източници и теории в зависимостжкак ти изнася. Не че нямаш право, но просто леко ме дразни.. Вчерашния случай със статията, че сделкта с газа между Русия и Китай съвсем не е толкова изгодна.. го доказва.. Т.е този източник ние е повече, нито по малко надежден от този, който казва за изнесеното украинско злато.. обаче, на едното си по склонен да вярваш, а другото категорично оричаш и иронизираш... А ако се разровиш из нета ще намериш не по малко коментари, статии и анализи, подкрепяща твърденията на Немцов, сравнено с тези за изнесено злато.. Не че нещо,но това избирателно приемане и тълкуване на факти и събитя.. лишава дадено мнение от обективност.... Но пък всеки си има право на пристрастия....нали:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 0
Gold Zombie
преди 9 години
Аз ти говоря за цифри и хиляди страници документи на митнически агенции и на леярни, които тези хора са преровили. Също така интервюта на одитори и посетители в трезорите. Не ми се рови за линкове сега, а явно и си ги чел. Не виждам с кое точно навлизам в сферата на измислиците и невероятните теории. Всъщност, по-скоро аргументите, че ФЕД има нещо физически са малко и далеч по-трудни за вярване.Не виждам с какво ще нарушат "високото" ниво на сигурност, ако допуснат малка група одитори. Нали почти целият свят си държи златото там, как може да няма система и процедури за проверка на нещо, което има огромно влияние на доверието между тези, които за "удобство" си държат там златото. Защо им трябват 7 години за да върнат златото на Германия, след като вече са се съгласили, че така или иначе ще го връщат.Както се вижда в Киев, десетки тонове могат да се преместят за една нощ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Да, чел съм за това! Имаше и версия, че това, което е останало, е всъщност волфрам с тънка златна плака... Знае ли човек...?!!!Има една много интересна теория, малко от зоната на здрача, но тя обяснява и ранното, трудно обяснимо пристрастяване на човека към златото, и появата на самия човек, и почти генетичната му посветеност на трупането на злато и това, че има стремеж добитото злато все повече се концентрира на все по-малко места, които се контролират от един мозък.... но нали тук сме прагматични хора... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Абе източници... тези източници никъде ги няма официално и често са най-достоверни - някой видял и споделил... хаха! Украинските форуми гъмжаха на другия ден след събитието, а никой от официалните власти не опроверга, даже никакви коментари не се направиха. Основно работещи на летището бяха писали за тайнствената нощна операция, след това го подеха разни руски и украински медии, но случката е на принципа "дим без огън няма!" Принципно, защо германското злато да се пази в Ню Йорк, а украинското в Киев и да рискува да бъде заграбено от руснаците, ако нахлуят, както се очакваше...? Иначе има разни опити да се търси истината, зависи на кого ще хванеш вяра... :) Например този:http://***.globalresearch.ca/ukraines-gold-reserves-secretely-flown-out-and-confiscated-by-the-new-york-federal-reserve/5373446
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 9 години
Трудно ми е да повярвам, че в трезорите на ФЕД има нещо. Последният одит там е бил 50-те години на миналия век. От тогава до сега е отказван всякакъв достъп дори на хора на най-високо управленско ниво. Последният опит за одит е бил 70-те и също е бил отказан. В редките случаи през годините, когато някой е бил допускан там е можел да погледне едва на няколко метра от вратата (буквално).В нета е пълно с анализи и разсъждения на уважавани финансисти, които изразяват съвсем логични и основателни съмнения, че е останало някакво злато в тези трезори. Изровили са дори данните от митниците на Нейно Величество с години назад, които също са част от задкулисната схема, по която златото изтича на световния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
"Ако рускините вкарат златен стандарт, а тука има Сбербанк, обръщам остатъка от еврата рубльей, първата част замина за физически стотинки...."Ей, много *** народ има на "запад".*** пич, ти като каза че живееш "на запад", Западен парк ли имаше предвид или Трън?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още