IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка поема местния добив на злато

Западните санкции карат чуждите банки да се въздържат от сделки с руските си контрагенти, посочват източници на Ройтерс

12:25 | 11.11.14 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската централна банка поема местния добив на злато

Централната банка на Русия е била принудена да увеличи покупките си на злато през тази година, за да усвои вътрешното производство, което западните санкции направиха трудно за продаване в чужбина, сочат източници на Ройтерс. Покупките на злато целят и повишаване на ликвидността на валутните резерви. 

Повечето от произведеното в Русия злато по принцип се продава на местни търговски банки, като Сбербанк или ВТБ, които след това могат да го препродават на централната банка или на чуждестранни банки.

Тази година обаче чуждите банки се въздържат от покупка на руско злато, след като западните сили наложиха санкции срещу страната заради Украинската криза, твърдят изтониците.

Поради това централната банка не е имал друг избор, освен да поеме вътрешното производство, което не може да бъде продадено на чуждестранни банки, два източника посочват. Централната банка е купила и голяма част от метала, който местните търговски банки са имали на разположение.

Въпреки, че санкциите не забраняват изрично на западните банки да купуват руско злато, те са предпазливи относно всяка стопанска дейност, извършвана с руските им контрагенти, съобщават източници.

"Така че стабилизация може да има, когато въпросът около санкциите се реши и централната банка спре да увеличава златните си резерви", казва източник.

Руската централна банка ускори значително покупките на злато тази година, показват данните на Световния съвет по златото, добавяйки близо 115 тона към своите резерви, срещу 77,5 тона през цялата 2013 г. и 75 тона през 2012 година.

Централните банки по света купуваха активно злато по време на финансовата криза в опит да диверсифицират своите валутни резерви, добавяйки 1800 тона за шестте години до юни 2014 г.

Руската централна банка бе сред най-активните купувачи през последното десетилетие, като запасите й почти са се утроили от края на 2004 г. насам до 1150 тона, което я прави шестият по големина притежател на злато в света сред централните банки.

По-рано този месец първият подуправител на банката Ксения Юдаева каза, че централната банката може да използва злато от резервите си, за да финансира вноса, ако е необходимо.

"Централните банки не трупат злато без причина. Такова поведение би имало смисъл при ситуация, в която доларовите резерви на руснаците вече не са от полза по някаква причина. В този слуай те ще искат да имат алтернативи, поради което страната натрупа голямо количество злато през последните години", коментира Ник Браун, анализатор в Natixis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Автора е пропуснал една важна подробност.Как го плаща туй злато руската централна банка, в рубли ли или пак в долари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 5
абитуриент
преди 9 години
А КИТАЙЦИТЕ колко ли ЗЛАТО СА НАТРУПАЛИ......????!!!!!.....Официално имат 1054- ТОНА ......а НЕ ОФИЦИАЛНО четах някъде , че е НАД 4000 ТОНА.....но те се КРИЯТ не шумят и го ЛАПКАТ НА ТЪНКО.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 5
vzhekoff
преди 9 години
"което западните санкции направиха трудно за продаване в чужбина"?Т'ва като го прочетох в началото и разбрах, че няма смисъл надолу.Петър Нейков надявам се е само преводач, а че не е автор на тази фундаментална мисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
не съм сигурен дали и на FED трезорите са пълни вече, май са прехвърлили това онова в трезорите на Мяо. И за кво са им на FED ланци нали си имат долари, резервна валута, сигурна работа, висока лихва кво повече искаш ... :))С един долар ехеее една баница на Лъвов Мост моеж да изядеш даже :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Ама то руското злато злато ли е изобщо?! Даже ръждясва! хахаха!Това, че трезорите на Фед ще се пръснат от злато, голяма част от което даже е на чужди държави, това е признак на сила. Когато, обаче, РЦБ изкупува злато, това е катастрофа! хахаха!Изобщо, изумително е да се наблюдава как всяка статия, касаеща икономическите проблеми на Русия се покрива с коментари както прясно ла^йно се покрива с мухи, а заглавия от сорта "Икономическата ситуация в еврозоната е "критична" не предизвикват никаква "експертна" реакция... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
Златото става само за ламинат остайте ги тея руснаци за нищо не стаат да си иаме долари ние пък квот ще да става ...Greenspan's Stunning Admission: "Gold Is Currency; No Fiat Currency, Including the Dollar, Can't Match It"http://***.zerohedge.com/news/2014-11-07/greenspans-stunning-admission-gold-currency-no-fiat-currency-including-dollar-can-ma
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 14
georgi_shum
преди 9 години
ми рублата си е като използвана тоалетна хартия в момента:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 19
MZ/X
преди 9 години
Ако доларът е тоалетна хартия, какво да говорим за рублата, която се обезцени с над 90% спрямо долара за последните 15 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 10
markov
преди 9 години
Глупости на търкалета ..... златото е световно котирана стока която е бързо ликвидна. На всичкото отгоре не ЕС и САЩ са най-големия купувач на злато в света а Индия и Китай.Русия просто целенасочено намалява процента на резервите в американска тоалетна хартия .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 14
meto76
преди 9 години
Нека купуват на тези високи цени, то цената му ще пада.Така, че се набутват още веднъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още