IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергетиката обединява, но и разделя Русия и Турция

Анкара има интерес от спадащи цени на петрола, докато Москва се нуждае от точно обратното

10:57 | 05.12.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Енергетиката обединява, но и разделя Русия и Турция

Енергетиката бе темата, която обедини през тази седмица Турция и Русия. Москва се отказа от плановете си за тръбопровод за природен газ през Европейския съюз ("Южен поток") и вместо това сключи ново споразумение за изграждането на алтернативен газопровод до Турция. Но цената на енергоносителите, особено на цените на петрола, гарантира, че перспективите за бъдещето на двете страни продължават да се раздалечават, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Руската рубла, подобно на цената на петрола, се плъзна надолу през тази година. От началото на годината тя се обезцени с 38% спрямо долара. Обемът на този спад причинява истински главоболия на руската централна банка, която по принцип либерализира валутния курс. Очаква се този спад да насърчи и без това високата инфлация, която сега е в размер на 8,3%, като може да крие дори и систематични рискове.

Централната банка може би обмисля поредното увеличение на лихвите, но тя вече ги увеличи през тази година с четири процентни пункта до 9,5%. Руското министерство на икономиката предупреди същевременно във вторник, че страната е на ръба на рецесията.

Само преди една година турската лира бе една от най-спадащите валута на световния валутен пазар. Инвеститорите се притесняваха по това време за дефицита по текущата сметка на Турция, както и за нестандартната лихвена политика на Централната банка на страната. И политическите рискове допълнително обезпокоиха инвеститорите. Но след един бурен януари курсът на лирата се успокои спрямо щатския долар. От началото на годината тя загуби само 4% от стойността си.

По-ниските цени на петрола са истинска благодат за икономиката на Турция. Страната е основен вносител на енергия – по данни на  Standard Bank тя внася енергийни суровини на стойност около 55 милиарда долара на година, или 6,5% от брутния си вътрешен продукт. По-ниската цена на петрола може дори да даде на централната банка необходимата свобода да намали лихвените проценти, а турската икономика да продължи да се засилва.

Но не само в областта на обменните курсове Русия и Турция вървят по различен път. Годишните разходи за застраховане на дълга на турското правителство на стойност 10 млн. долара срещу фалит за пет години паднаха от началото на годината с повече от една трета до 155 000 долара. Същата цена обаче за същото време се удвоява за Русия до 355 000 долара.

Не се очаква в близко бъдеще проблемите на Русия да изчезнат. Но инвеститорите спекулират също, че Турция ще спечели само от изгодната динамика на пазара на петрол. Страната продължава да се нуждае от реформи. Ако заради ниските цени на петрола правителството се изкуши да се въздържи от трудни решения преди изборите догодина, това би предизвикало безпокойство. Турция трябва да се възползва от предимствата на ниската цена на петрола, за да се гарантира, че няма да се върне обратно на пътя към кризата. 

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
При обстоятелства като днешните, няма нужда страната ни някой друг да я такова. тя сама се такова. Пред Турция, разбира се, да се снишаваме никой няма да иска: Хората не искат поклони, искат пари. И, когато започнем да внасяме пак руски газ през турска територия, ще плащаме и на турците, дето са били по-интелигентни от нас да се държат като мъже, а не като шушумиги. Та, така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Какъв интересен кръговрат.Всеки път когато Кремъл не може да натакова България е принуден да отиде и да се подложи на Турция и да прави ценови отстъпки, които мрази да прави.А тукашните руснаци с българско гражданство го представят така, все едно че ние ще сме принудени да се снишаваме пред Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
" Енергетиката обединява, но и разделя Русия и Турция"Търговия, people: Един без друг не могат, търговецът винаги цели по-високо, клиентът-по-ниско, и толкова. НОРМАЛНА, ЕЖЕДНЕВНА ПРАКТИКА. Стискат си ръцете някъде по средата, където интересите и на двете страни са горе-долу балансирани, и така стават сделките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още