IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел Бадри: ОПЕК няма целева цена на петрола

Организацията иска постигането на ценово ниво, което задоволява потребителите и производителите

13:51 | 14.12.14 г.
<p>
	Ел Бадри.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ел Бадри. Снимка: архив Ройтерс

Ръководителят на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Абдала ел Бадри заяви в неделя, че групата няма целева цена за петрола и призова страните от Персийския залив да продължат да инвестират в проучването и производството му.

Той твърди, че САЩ ще продължи да разчита на Близкия изток в продължение на много години, предава Ройтерс.

Абдала ел Бадри потвърди, че цената на петрола, която доминира търговията на световните финансови пазари през последните няколко дни и удари петгодишно дъно, е спаднала под пазарните основи.

Коментарите, направени по време на събитие в Дубай, са първите на Бадри след като Организацията на страните износителки на петрол оставиха изходните нива непроменени по време на срещата миналия месец.

ОПЕК иска постигането на ценово ниво, което е подходящо и задоволително, както за потребителите, така и за производителите, допълва Бадри, без да уточнява конкретни цифри. Запитан дали има нужда от провеждането на спешна среща на ОПЕК преди юни, той посочи с усмивка, че не знае.

Спадът на цената на петрола нанесе удар на валутите, влияещи се от износа на суров петрол. Случващото се повлия негативно и на апетита за рискови активи.

По думите на Бадри решението през ноември да остави изходните нива непроменени, не е било насочено към който и да е производител на петрол.

“Някои твърдят, е това решение е било насочено към САЩ и шистовия нефт. Всичко това е невярно. Други твърдят, че е насочено към Иран. И Русия. Това също не е вярно”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още