IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпна до 4-месечен връх

Ръстът над 1 250 долара за тройунция дойде след скока на швейцарския франк

17:29 | 15.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото поскъпна до 4-месечен връх

Златото поскъпна до най-високото равнище в последните четири месеца след решението на Швейцарската централна банка да премахне минималния праг в курса франк/евро, което оскъпи значително швейцарската валута и спрямо долара.

Слабостта на долара обикновено е от полза златото, тъй като повишава привлекателността на метала като алтернативен актив и прави цените на деноминираните в долари стоки по-достъпни за притежателите на други валути.

Tъргуваните на Нюйоркската борса фючърси върху жълтия метал с доставка през февруари поскъпват с 1,93 на сто до 1 258,30 долара за тройунция – най-високото равнище от средата на септември 2014 г.

Междувременно сребърните контракти с доставка през март са нагоре с 0,85 на сто до 17,133 долара за тройунция, което е едномесечен максимум.

По-рано през деня институцията премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро и изпрати лихвените равнища на още по-негативна територия, въпреки което местната валута се оскъпи значително.

Институцията въведе и отрицателна лихва по овърнайт депозитите на банките в размер на -0,75%. Досега ставката бе в размер на -0,25%, която ставка бе определена през декември. Тогава от банката посочиха, че основната причина са пазарните сътресения, които ускориха търсенето на сигурни активи и поставиха под натиск валутния курс.

Същевременно Министерството на труда на САЩ заяви, че броят на лицата, подали молби за помощи при безработица, се е увеличил с 19 000 през миналата седмица до 316 000 – най-високото равнище от почти четири месеца.

Анализаторите очакваха първоначалните молби за помощи при безработица да намалеят с 6000 до 291 000 през миналата седмица от 297 000 през предходната седмица.

Федералната резервна банка на Ню Йорк пък заяви, че индексът ѝ за условията за правене на бизнес се е увеличил до 10 пункта този месец от -3,6 пункта през декември. Анализаторите очакваха индексът да се повиши до 5 пункта.

Отделно от това Министерството на търговията заяви, че производствените ц?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=KXGPzDq45gM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
nobel
преди 9 години
Колкото и да съм фен на златото това ме притеснява. И започвам да се замислям дали мястото му е в раздел "суровини", където сте го сложили в този сайт. Мнозина твърдят, че то не е суровина или поне ролята му на суровина е много ограничена. Ако се съди по цените на суровините напоследък, които падат може би са прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още