IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total продава 20% от едно от най-обещаващите находища на газ в Северно море

Ако компанията продаде дела, това може да доведе и до други сделки в района

17:11 | 16.03.15 г.
Total продава 20% от едно от най-обещаващите находища на газ в Северно море

Френската компания Total продава на търг дял от едно от най-обещаващите естествени газови находища край Великобритания, съобщава FT.

Петролният гигант иска да продаде 20 на сто от находището Лагън – Тормор, което се намира на 125 км западно от Шетландските острови. Находището е смятано за един от най-добрите активи в портфейла на групата, отбелязва изданието.

Total е един от най-големите оператори в британския континентален шелф. Ако осъществи сделка, компанията ще свие дела си в находището от 80 на 60%. В находището 20% дял притежава и датската Dong Energy.

Петролната и газова индустрия се надява, че финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн ще намали допълнителния данък, който плащат добивните компании в Северно море, посочва още изданието.

Сред потенциалните купувачи на дела в Лагън – Тормор са австрийската OMV, която засилва в последно време присъствието си в района западно от Шетландските острови, държавната Kuwait Petroleum Corporation и японската енергийна група Nippon Oil.

Total ще продължи да оперира находището, което трябва да влезе в експлоатация по-късно през годината, след като в него бяха инвестирани 3,5 млрд. паунда. Добивният пик се очаква да достигне над 14,158 млн. куб. м дневно, или 90 хил. барела петролен еквивалент.

Според анаизатори делът в находището струва стотици милиони долари.

Ако Total продаде дела, това може да доведе и до други сделки в района на Северно море, тъй като и други компании оценяват възможностите за продажба, след като цената на петрола сорт брент падна от 115 долара за барел през лятото на миналата година до под 60 долара в момента.

Находището Лагън е открито още през 1986 г., но е считано за твърде малко за комерсиализиране до откриването на съседното Тормор през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още