IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще повлияе поевтиняването на суровините на монетарната политика на САЩ

Аргументът с поскъпването на долара отслабва растежа и дава на Фед повече време, смятат експерти

18:50 | 21.07.15 г. 4
Как ще повлияе поевтиняването на суровините на монетарната политика на САЩ

Широките разпродажби на суровините и силата на долара изпратиха дефлационния натиск до точка, която отслабва аргумента за скорошно покачване на лихвените проценти в САЩ, считат анализатори.

През тази седмица цената на златото се срина до 5-годишно дъно, а петролът поевтиня под 50 долара за барел за първи път от април, въпреки че пазарните стойности леко се стабилизираха във вторник.

"Като се има предвид, че по-ниските цени на суровините вероятно ще подтикнат дефлационен ефект, е трудно да се види как Фед дори може да помисли за покачване на процентите в момент, в който пазарите не изглежда да се има предвид в момент", каза пред CNBC Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets UK.

Федералният резерв се очаква да не бърза с повишаването на лихвените проценти, докато цените не започват да се вдигат. Изнесените данни от миналата седмица показаха, че инфлацията в Щатите се е ускорила с 0,3 на сто през юни след покачването с 0,4% през май. По този начин бе отчетено първото преминаване на положителна територия на цените от декември насам.

Доларът достигна най-високото си ниво за последните три месеца спрямо останалите основни валути във вторник на фона на очакванията за покачване на лихвените проценти на САЩ от почти нулевите нива през последните години.

"Аргументът с поскъпването на долара отслабва растежа и дава на Фед повече време. Но след това растежът се забавя, а доларът ще се срине", заяви пазарният стратег в Morgan Stanley Джонатан Мъкей.

Според други анализатори има и друг начин да се погледнете на разпродажбите при суровините. Спадът в петрола, например, върна повече пари обратно в джобовете на потребителите и предприятията, които помогнаха за засилване на растежа и подобряване на икономиката в дългосрочен план, твърдят те.

В САЩ цените на петрола спаднаха с около 47% през изминалата година, като бяха около 50 долара за барел във вторник.

"Това, което Фед гледа са инфлационните очаквания. Може да се спори дали спада в цените на суровините повишава инфлацията в дългосрочен план, тъй като спомага за увеличаване на икономическата активност", посочи Джулиан Джесъп, главен глобален икономист в Capital Economics в Лондон.

"По-широката картина е, че икономиката се възстановява, пазарът на труда укрепва, а лихвените проценти са най-ниските нива, тъй че трябва разрушителен спад в цените на петрола, който да промени картината", каза още Джесъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
При евтини суровини ще им трябват скъпи долари за да си ги купят на сметка и колкото е по-вече шумата толкава далаверета ще е по-голяма.Една 100 доларовабанкнота я печатат за 18 цента,преди купуваха с нея 1 барел петрол,но както е тръгнало скоро ще купуват 3.Друг е въпросът дали е справедливо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
lozkhris
преди 8 години
Друг път!! Какво ФЕД казва, какво мисли и какво възнамерява да направи са абсолютно различни неща. Всичко се върти около шиб***ния долар - искат хем да е резервна валута на целия свят, хем да е слаб, слаб, слаб !! С тея 18+ трилиона дълг САЩ нямат никаква полза валутата им да е силна. В момента проблемът е само в еврото, понеже ЕЦБ макар и с голяма неохота,започна да печати, но изуми Света като вместо да се заеме със спасяването на Гърция, Португалия и Италия, започна да изкупува облигации на Германия....страната, облагодетелствала се най-много от проекта с еврото и участвала активно в заробването с кредити на половина Европа...Не, братле. ФЕД няма НИКАКВО намерение да вдига лихвите - това са само приказки и прах в очите...Всъщност, най-вероятно след 2 месеца ще поднови QE програмата, с единствената цел да срине долара там, където беше допреди година и нещо. Как това ще повлияе на Европа и Света - това не интересува никого от онези с масурчетата на Уол Стрийт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
dobri
преди 8 години
Смятам, че коментари в български сайт трябва да са на български език. Може би администраторите в сайта трябва да регулират по някакъв начин това. А цитираният субект да си прави коментарите в англоезичните сайтове и форуми. Там да блести с ЕнтлЕгентността си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още