IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли петролът да поскъпне въпреки сделката на Иран със Запада?

Динамиката на предлагането и търсенето ще се балансира постепенно, смятат експерти

21:05 | 20.07.15 г. 2
Може ли петролът да поскъпне въпреки сделката на Иран със Запада?

Петролът се сблъска с нещо като перфектна буря през последните седмици на фона на кризата около Гърция, високото производство в Саудитска Арабия и ядрената сделка на Запада с Иран. Но въпреки неотдавнашната губеща серия редица банки смятат, че цените на суровината са напът да се съвземат, пише CNBC.

Брентът се търгуваше около 56 долара за барел в понеделник, докато West Texas Intermediate – около 50 долара. Въпреки че двата типа "черно злато" удариха дъна от съответно 45 и 42 долара за барел по-рано тази година, стойностите им все още са с около 50 на сто по-ниски, отколкото през юни миналата година.

Но това не спира някои инвестиционни банки да са настроени сравнително бичи относно перспективите за останалата част от годината. JPMorgan например очаква брентът да удари 65 долара за барел през третото тримесечие и 67 долара през четвъртото тримесечие на тази година.

"Ние гледаме на юли и август като най-вероятното време в рамките на третото тримесечие на 2015 г., когато суровинните пазари следва да бъдат най-стимулирани предвид пиковото търсене през лятото", заяви банката в забележка в петък.

Междувременно анализаторите на Barclays очакват брента да се търгува около 61 долара за барел през третото тримесечие и около 66 долара през последното тримесечие на годината.

"Ако се реализират мечите макроикономически рискове, особено от Китай, цените може да останат близо до сегашните нива за малко по-продължителен период от време", застраховат се експертите.

Коментарите идват след трите поредни седмици на спад на цените на петрола на фона на продължаващата несигурност около бъдещето на Гърция в рамките на еврозоната. Саудитска Арабия също натежа на пазара, тъй като продължи да произвежда огромни количества петрол в опит да запази пазарния дял.

Междувременно през миналата седмица Иран и шестте велики сили подписаха историческо споразумение, което ще премахне санкциите срещу Техеран в замяна на ограничаване на ядрените амбиции на близкоизточната страна. Това означава, че Иран ще бъде в състояние да изнася петрол отново и ще разшири глобалното свръхпредлагане.

Според повечето анализатори през следващата година динамиката на предлагането и търсенето на петролния пазар ще бъде по-балансирана. Всъщност през миналата седмица ОПЕК повдигна своите прогнози за търсенето за тази и следващата година, което "означава подобрение към по-балансиран пазар".

"Пазарът е в процес на ребалансиране и спот и форуърд цените вероятно ще се повишат, което ще доведе до като цяло по-високи цени през 2016-2017 г., отколкото има при ценообразуването на пазара в момента", добавят анализаторите на Barclays.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
edimi
преди 8 години
Моооже! Както, Вече ставаме свидетели, в съвремието цените на различни финансови и материални активи, енергийни и свързани ресурси и стоки СЕ определят с политически решения и С геополитически интереси.Бавно и славно по пътя ний вървим....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
hex
преди 8 години
Естествено, че може! Доказахме, че при ниска цена на суровината можем да продаваме горивото скъпо. Сега защо да не използваме инерцията на завишеното потребление да генерираме още по-високи печалби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още