IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи на петролния пазар, ако санкциите срещу Иран паднат

Не изпадайте в паника за цените на "черното злато", съветват експерти

16:34 | 02.07.15 г. 1
Какво ще се случи на петролния пазар, ако санкциите срещу Иран паднат

"Не изпадайте в паника за петрола" е посланието на експерти и пазарни участници, които са под влиянието на голям спад на цените през тази година на фона на очакванията за връщане на иранското "черно злато" на международните пазари.

Очакваната отмяна на санкциите срещу Техеран през юли би могла да доведе до вълна от барели ирански петрол, които да залеят борсите по света през следващите месеци според JPMorgan. Това може допълнително да потисне цената на търгувания в Европа сорт Брент, която отстъпва с 44% спрямо година по-рано.

"Въпреки това този сценарий е малко вероятен", предупреждава пред CNBC Азлин Ахмад, петролен анализатор на Argus Media. Тя вярва, че ефектът от иранското "черно злато" ще застигне пазарите в средата на 2016 г., ако приемем, че бъде постигната сделка между Техеран и Запада.

"След години на ниски инвестиции и занемарени петролни полета, свободният производствен капацитет на Иран може да бъде едва 200 хил. барела на ден, макар че може да се увеличи до 500 хил. до края на 2016 г. Ще отнеме известно време на Иран да повиши производството си", коментира Ахмад.

Дори и ядреното споразумение да бъде подписано в рамките на няколко седмици, санкциите няма да бъдат вдигнати в действителност веднага, добави тя.

Техеран преговаря за споразумение с шест големи сили – Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ, които искат от Иран намаление на ядрения капацитет в замяна на облекчение на санкциите. Сделката се очакваше да бъде постигната до 30 юни, но крайният срок бе удължен до 7 юли.

Въпреки забавянето анализаторите са уверени, че сделка ще има. Иран, дом на четвъртите по обем петролни залежи в света, ще може да поднови износа си на суров петрол за международните пазари. През март иранският петролен министър Бижан Занганех заяви, че страната може да започне да произвежда 1 млн. барела на ден "в рамките на няколко месеца", ако санкциите паднат.

Въпреки това Марина Петролека, ръководител на звеното за анализ на енергетиката и инфраструктурата на BMI Research, посочи, че 1 млн. барела на ден е твърде нереалистична цел.

"Много се говори от страна на Иран, че те биха могли да направят много за кратко време, но ние не мислим, че са в състояние да направят това. Очакваме сделка, но петролните санкции действително ще бъдат последното нещо, което ще се вдигне, така че не очакваме скоро иранските барели да ударят пазарите", каза тя.

"1 млн. барела е много оптимистична цел. За да бъде постигната, трябват много капиталови инжекции, чрез които петролните полета да заработят отново. Прогнозираме 500-600 хил. барела на ден, които ще се покачват през цялата година", добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Българофил
преди 8 години
Трудно ми е да повярвам, че Иран няма резерви или времето не им е било достатъчно за да увеличат производството си,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още