IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК запази очакванията си за търсенето на петрол през 2015 г.

Настоящето свръхпредлагане на пазара ще се облекчи през следващите тримесечия, смята петролният картел

15:44 | 10.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОПЕК запази очакванията си за търсенето на петрол през 2015 г.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не очаква допълнително нарастване на търсенето на суровината тази година, но очаква, че настоящето свръхпредлагане на пазара ще се облекчи през следващите тримесечия.

В своя месечен анализ на петролния пазар ОПЕК остави прогнозата си за растежа на търсенето през 2015 г. без промяна при 1,18 млн. барела на ден. Същевременно организацията запази и очакванията си за търсенето при 29,3 млн. барела на ден, или с 300 хил. повече от 2014 г., предава MarketWatch.

Картелът изтъкна, че рисковете за търсенето на петрол в САЩ остават в посока нагоре, както и че по-ниските цени играят важна роля за покачването на търсенето на горива, тъй като американците купуват повече газ за своите нови спортни автомобили. Групата очаква обаче, че увеличението на производството извън ОПЕК ще остане непроменено в размер на 680 хил. барела на ден през тази година.

ОПЕК, която произвежда около една трета от световния суров петрол, посочи още, че общото ѝ производство е нараснало с 24 хил. барела на ден през май спрямо април до 30,98 млн. барела, главно поради по-високия резултат от Ирак и Ангола.

Саудитска Арабия – най-големият износител на петрол в света, посочи, че е произвела 10,333 млн. барела на ден през миналия месец в сравнение с 10,308 млн. барела на ден през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още