IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се надява на споразумение за руския газ до октомври

Киев търси пари за газовите доставки от Запада

13:03 | 04.08.15 г. 3
Украйна се надява на споразумение за руския газ до октомври

Украйна се надява да подпише споразумение с руската държавна компания „Газпром“ за доставката на природен газ до октомври, коментира ръководителят на украинската държавна компания „Нафтогаз“ Андрей Коболев, цитиран от агенция ТАСС.

„Последният път не можахме да постигнем споразумение с руските ни колеги относно валидността и формата на отстъпките и се надявам, че ще можем да разрешим проблема през август и през октомври да сме подписали споразумение, което ще ни позволи комфортно да преминем през отоплителния сезон“, казал е Коболев на заседание на кризисния енергиен щаб на Украйна.

По-рано руският министър на енергетиката Александър Новак коментира, че Украйна задължително трябва да започне този месец да нагнетява синьо гориво в подземните хранилища, за да гарантира успешния зимен сезон.

Съгласно съществуващия договор Украйна трябва да купува от Русия до 114 млн. куб.м синьо гориво на ден, така че изтеглянето на необходимите количества газ ще отнеме около два месеца.

Новак коментира, че Русия е създала всички условия за покупка на суровината от Украйна и няма никакви икономически пречки, а за изпълнението на текущите договори за закупуване на газ и транзит към Европа не са необходими допълнителни споразумения.

Киев търси пари за газовите доставки от Запада, припомня още ТАСС. Украинският енергиен министър Владимир Демчишин каза по-рано, че западни финансови институции биха могли да предоставят на страната до 1 млрд. долара за закупуване на природен газ за новия отоплителен сезон.

От тези пари около 300 млн. долара са договорени със Световната банка, 300 млн. долара от МВФ, а останалите – от други донори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Сега нещо се чува, че фашагите в Укрия пак недоволни от правителството и пак ше има Майдани, тоя път обаче с "Християнски талибани"https://firstlook.org/theintercept/2015/03/18/ukraine-part-3/Нещо явно "Демокрацията" им е малко и тряя още да се демократизират ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Бе стига с тоя руски газ! Нали се отказахме вече от него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още