fallback

Goldman Sachs: Петролът трябва да остане евтин, за да се ребалансира пазарът

Рисковете зa "черното злато" остават значително изкривени в неблагоприятна посока, смятат от американската банка

11:53 | 07.08.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на суровия петрол трябва да останат ниски за по-дългък период от време, за да може пазарът да намери своята равновесна точка на фона на пренасищането на предлагането. Така поне смятат от американската инвестиционна Goldman Sachs Group Inc.

Според доклад на експерта на американската банка Джефри Къри ниските цени са необходими, за да се компенсира повишаването на производителността и да запазят инвестициите, предава Bloomberg.

Юли бе най-слабият месец за петрола от 2008 г. насам, което подчерта опасенията, че излишъкът на пазара продължава да съществува с пълна сила. Royal Dutch Shell Plc заяви през миналия месец, че се подготвя за продължителен спад, тъй като производството в САЩ приближава тридесетилетен връх. Подобна е ситуацията и при най-големите членове на ОПЕК, които добиват рекордни количества "черно злато".

"Ребалансирането на търсенето и предлагането ще се окаже много по-трудно, отколкото се очакваше на пазара преди това", изтъкнаха от Goldman Sachs. "Рисковете остават значително изкривени в неблагоприятна посока".

Дори и ако балансът между търсенето и предлагането на петрол се възстанови през 2016 г., цените няма да се покачат с оглед на излизането на Иран на международните пазари. Освен това и членовете на ОПЕК ще се стремят да покачат приходите си чрез увеличаване на продукцията, смятат от Goldman Sachs.

Цените на "черното злато" се покачиха по-рано тази година, след като суровината добави 41% от 6-годишното дъно през март. Впоследствие обаче стойността отново спадна, като към момента и Брентът, и WTI ce търгуват под 50 долара за барел.

Goldman запазва дългосрочната си цел за цена на WTI при 45 долара за барел. За европейския сорт Брент целта пък остава 52 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
fallback