IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Петролът трябва да остане евтин, за да се ребалансира пазарът

Рисковете зa "черното злато" остават значително изкривени в неблагоприятна посока, смятат от американската банка

11:53 | 07.08.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs: Петролът трябва да остане евтин, за да се ребалансира пазарът

Цените на суровия петрол трябва да останат ниски за по-дългък период от време, за да може пазарът да намери своята равновесна точка на фона на пренасищането на предлагането. Така поне смятат от американската инвестиционна Goldman Sachs Group Inc.

Според доклад на експерта на американската банка Джефри Къри ниските цени са необходими, за да се компенсира повишаването на производителността и да запазят инвестициите, предава Bloomberg.

Юли бе най-слабият месец за петрола от 2008 г. насам, което подчерта опасенията, че излишъкът на пазара продължава да съществува с пълна сила. Royal Dutch Shell Plc заяви през миналия месец, че се подготвя за продължителен спад, тъй като производството в САЩ приближава тридесетилетен връх. Подобна е ситуацията и при най-големите членове на ОПЕК, които добиват рекордни количества "черно злато".

"Ребалансирането на търсенето и предлагането ще се окаже много по-трудно, отколкото се очакваше на пазара преди това", изтъкнаха от Goldman Sachs. "Рисковете остават значително изкривени в неблагоприятна посока".

Дори и ако балансът между търсенето и предлагането на петрол се възстанови през 2016 г., цените няма да се покачат с оглед на излизането на Иран на международните пазари. Освен това и членовете на ОПЕК ще се стремят да покачат приходите си чрез увеличаване на продукцията, смятат от Goldman Sachs.

Цените на "черното злато" се покачиха по-рано тази година, след като суровината добави 41% от 6-годишното дъно през март. Впоследствие обаче стойността отново спадна, като към момента и Брентът, и WTI ce търгуват под 50 долара за барел.

Goldman запазва дългосрочната си цел за цена на WTI при 45 долара за барел. За европейския сорт Брент целта пък остава 52 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Някой обясняваше, че сега, понеже ШАШ внасяли исторически рекордни количества руски нефт, а тук рафинерията била на Лукойл....А дали е така, кой ще ми каже?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
sstamov77
преди 8 години
Някой може ли да каже как при тази цена на петрола преди 6 месеца нафтата беше 2.00 лв, а сега е 2.30?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
А, ако някой СЕРИОЗНО иска да рестартира световната икономика, най-добре, вместо да заличава страни /като икономически субекти, както става в момента/ да вземе да позаличи големи БАМ-ки. Или поне, да им попренапише стратегиите, без упор на тоталнотопревземане. И нещата ще се оправят.Друг въпрос, че тези, дето би трябвало да пренаписват, са от онези, които държат контрола и потоците през тези БАМки и някак по-лесно ще приемат светът да свърши, отколкото да му отпуснат края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Е, че те к'ви интереси да имат в отрасъла? нЕмат. И се *** със своите си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
IQ96
преди 8 години
Да бе да. И то баш Goldman Sachs Group Inc.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
Pyramid
преди 8 години
Доста години спекулативното повишаване цените на петрола създаваше измислен "ръст" на икономиките, без да породи увеличаване благосъстоянието и неговата достъпност за масовия потребител. наблюдавахме мощна обезценка на парите и сигурно щяме и още да я наблюдаваме, ако могъщи задкулисни сили не бяха решили друго: да смажат тук и там по някой център на съпротива, за да доусилят, след това, кръвописките си попълзновения. Явно, имат информация, с която държат този и онзи а ние, ако изобщо бъде допуснато да се порадваме година-две на някои евтини ресурси, до пет години, мило и драго ще даваме за други, че иде време за разреждане популацията от двуноги. Хайде, нека баш 500 млн да са, ама поне наполовина./пък на никого не му се мре/.Последното, ще доведе поне още една вълна на "растеж". "Растеж", дето да ти изправи косите, одруса джобовете и да ти го подаде за духане...буквално. Та, точно БАМ!кери да "милеят" за ръста, чак ми е невероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още