IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното търсене на злато с 8% ръст през третото тримесечие

Засиленото търсене обаче не подкрепи цената, която се понижи с 2% през периода

14:45 | 12.11.15 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалното търсене на злато се увеличава с 8% през третото тримесечие, стимулирано от покупки от страна на индивидуални инвеститори в ключови региони, след като цената на метала падна, съобщи Световният златен съвет, цитиран от MarketWatch.

Между юли и септември потреблението на злато е 1 120,9 метрични тона – повече от 1 041,9 метрични тона през същия период на миналата година, сочи докладът на съвета.

Допълнителното изкупуване обаче не помага за възходящо движение на цената, която се понижи с 2% през третото тримесечие.

Пазарът на благородния метал се влияе много от спекулациите кога Федералният резерв на САЩ ще вдигне лихвените проценти, посочва MarketWatch. При увеличение на лихвите златото губи конкурентоспособността си спрямо ценните книжа с висока доходност, доларът поскъпва и така злато, деноминирано в долари, вече не е привлекателно за голяма част от купувачите.

Търсенето на бижута, което е около 60% от общото търсене на злато, се повишава с 6% през третото тримесечие до 631,9 тона, което е най-високото ниво за тримесечие от 2008 г. 

Резултатите за третото тримесечие контрастират с тези за предходното, когато беше записан 12-процентов спад в търсенето и шестгодишно дъно. 

„През юли очакванията за вдигане на лихвите се увеличиха и се наблюдаваха мечи нагласи от страна на институционалните инвеститори“, казва Алистър Хюит, председател на звеното за пазарно разузнаване в Световния златен съвет. „Но докладът подчертава стабилната реакция на потребителите“ допълва той.

Търсенето на инвестиционно злато - кюлчета, монети и чрез борсово търгувани фондове (ETFs) – нараства с 27% до 229,7 тона – далеч над стойността за същия период миналата година (180,7 тона). Ръстът се обяснява с купуването на кюлчета и монети в Азия, САЩ и Европа.

През юли и август цените на златото достигнаха най-ниските си нива от над пет години насам. Това, заедно с опасенията за вдигане на лихвите в САЩ, за китайската валута и за бъдещето на Гърция в еврозоната, доведе до ръст в купуването на злато.

В Китай и Индия търсенето на кюлчета и монети отчете ръст от съответно 70% и 6%. В САЩ повишението възлизаше на 207%, а в Европа – на 35%.

„Потвърждава се, че търсенето от Китай и Индия остава много чувствително към цената“, казва Адриан Аш, директор на звеното за проучвания в BullionVault. Двете държави генерират около половината глобално търсене на злато, посочва MarketWatch и допълва, че купувачите от Индия и Китай влизат на пазарите, когато цените спадат значително.

През четвъртото тримесечие заради религиозните фестивали в Индия и купуването преди следващата Китайска нова година (8 февруари 2016 г.) се очаква търсенето да остане стабилно, смята Хюит. Все пак Световният златен съвет е предпазлив в прогнозата си. „След такова изключително трето тримесечие си струва да сме предпазливи за следващото“, пише в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
By David Levenstein Aug 11, 2015 02:22PM GMT Even though investor sentiment remains negative toward gold, demand for the physical metal is very robust.https://***.physicalgold.com/industry-news/physical-gold-in-big-demand/=====Да видим докога ще успяват с манипулациите. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Цялата манипулация със златото е само малка част от начините да се забави колапса на долара, който всъщност не струва и една копейка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Правете РАЗЛИКА между физическо злато и ХАРТИЕНО когато спорите! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Global Research, January 18, 2014 Naked Gold Shorts: The Inside Story of Gold Price ManipulationThe Feds policy of monetizing one trillion dollars of bonds annually put pressure on the US dollar, the value of which declined in terms of gold. When gold hit $1,900 per ounce in 2011, the Federal Reserve realized that $2,000 per ounce could have a psychological impact that would spread into the dollars exchange rate with other currencies, resulting in a run on the dollar as both foreign and domestic holders sold dollars to avoid the fall in value. Once this realization hit, the manipulation of the gold price moved beyond central bank leasing of gold to bullion dealers in order to create an artificial market supply to absorb demand that otherwise would have pushed gold prices higher...The evidence of gold price manipulation is clear.http://***.globalresearch.ca/naked-gold-shorts-the-inside-story-of-gold-price-manipulation/5365360====Статията е стара но нищо не се е променило! Напротив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
"Търговията с "надежди" ПРИКЛЮЧИ! "А търговията с печатане все още не е, но спокойно и това ще прилючи и тогава ще видим кой крив и кой прав!За мен не е нормално всеки да печата и раздава пари както и на когото сметне за добре, но ти не се притеснявай - чичо ти Сам ще оправи нещата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
SS-23
преди 8 години
момче, не разбра ли за 7 години криза (която още е в началната си фаза), имагинерните неща, нещата с "емоционална стойност" не създават нищо и вече губят стремително популярност.Трябва да създаваш продукт и/ или услуга ... всичко друго имагинерно и неустойчиво! Търговията с "надежди" ПРИКЛЮЧИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis15
преди 8 години
ами ако ще намират $ то би трябвало да "намерят някой изгубен хардиск на ФЕДа" в Китайско Море и вътре да са числата с 0-лите инак ако са артия то ше се е размила .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Дано не се засегнеш, но такива като теб наричам балъци (не се обиждай).Тези "баламурници", за които говориш са именно тези, които купуват злато в пиковите му ценови стойности (каквито бяха 2011, 2012) и продават в ниските ценови стойности (каквито са сега).Хайде сега сам прецени кой е баламурника - този който в момента купува или този който в момента продава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Що не намерят някъде $, ами намират все такива "***", къде всеки гледа да се отърве от тях и после казват, че са увеличили покупките си с 200% от този никому нужен, безполезен, надценен и балонизиран "***".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 12
mos70
преди 8 години
Златото, както неведнъж съм казвал, е "луксозна стока", която се е котирало само и единствено при едновременното наличие на два фактора (направете историческа справка):1. Наличие на много свободен КЕШ. Това в момента е така2. Наличие на оптимистична, положителна, глобална перспектива за разтеж на световната икономика. Това НЕ е така, а е точно обратното!Така, че единият фактор го има, но другият го няма, което значи, че ръст на златото няма да има! Кой баламурник ше си купи жълтият, студен метал, ако не е сигурен, че в бъдеще този метал ще има ценност за някой друг баламурник, за да може да му го пробута! Тук говоря за реалното злато. Електронното злато е като всеки друг измислен дериватен *** - въздух!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още