IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното търсене на злато с 8% ръст през третото тримесечие

Засиленото търсене обаче не подкрепи цената, която се понижи с 2% през периода

14:45 | 12.11.15 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалното търсене на злато се увеличава с 8% през третото тримесечие, стимулирано от покупки от страна на индивидуални инвеститори в ключови региони, след като цената на метала падна, съобщи Световният златен съвет, цитиран от MarketWatch.

Между юли и септември потреблението на злато е 1 120,9 метрични тона – повече от 1 041,9 метрични тона през същия период на миналата година, сочи докладът на съвета.

Допълнителното изкупуване обаче не помага за възходящо движение на цената, която се понижи с 2% през третото тримесечие.

Пазарът на благородния метал се влияе много от спекулациите кога Федералният резерв на САЩ ще вдигне лихвените проценти, посочва MarketWatch. При увеличение на лихвите златото губи конкурентоспособността си спрямо ценните книжа с висока доходност, доларът поскъпва и така злато, деноминирано в долари, вече не е привлекателно за голяма част от купувачите.

Търсенето на бижута, което е около 60% от общото търсене на злато, се повишава с 6% през третото тримесечие до 631,9 тона, което е най-високото ниво за тримесечие от 2008 г. 

Резултатите за третото тримесечие контрастират с тези за предходното, когато беше записан 12-процентов спад в търсенето и шестгодишно дъно. 

„През юли очакванията за вдигане на лихвите се увеличиха и се наблюдаваха мечи нагласи от страна на институционалните инвеститори“, казва Алистър Хюит, председател на звеното за пазарно разузнаване в Световния златен съвет. „Но докладът подчертава стабилната реакция на потребителите“ допълва той.

Търсенето на инвестиционно злато - кюлчета, монети и чрез борсово търгувани фондове (ETFs) – нараства с 27% до 229,7 тона – далеч над стойността за същия период миналата година (180,7 тона). Ръстът се обяснява с купуването на кюлчета и монети в Азия, САЩ и Европа.

През юли и август цените на златото достигнаха най-ниските си нива от над пет години насам. Това, заедно с опасенията за вдигане на лихвите в САЩ, за китайската валута и за бъдещето на Гърция в еврозоната, доведе до ръст в купуването на злато.

В Китай и Индия търсенето на кюлчета и монети отчете ръст от съответно 70% и 6%. В САЩ повишението възлизаше на 207%, а в Европа – на 35%.

„Потвърждава се, че търсенето от Китай и Индия остава много чувствително към цената“, казва Адриан Аш, директор на звеното за проучвания в BullionVault. Двете държави генерират около половината глобално търсене на злато, посочва MarketWatch и допълва, че купувачите от Индия и Китай влизат на пазарите, когато цените спадат значително.

През четвъртото тримесечие заради религиозните фестивали в Индия и купуването преди следващата Китайска нова година (8 февруари 2016 г.) се очаква търсенето да остане стабилно, смята Хюит. Все пак Световният златен съвет е предпазлив в прогнозата си. „След такова изключително трето тримесечие си струва да сме предпазливи за следващото“, пише в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis15
преди 8 години
oooппп Чайниците изведнъж намерили едни 2000 тона там в Китайско море, е как стават тея работи да му се невиди ..... ?!?!? :)))China discovers undersea gold reserves estimated at $16.4bn https://***.rt.com/business/321669-china-gold-seabed-discovery/Германците да не се блещят после къде им е ланеца, а той е "намерен" на дъното на морето .... .:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
comet
преди 8 години
http://***.tavex.bg/?main=133... останалото са медийни 'шпенти и капели' :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
sssaaa
преди 8 години
"В Китай и Индия търсенето на кюлчета и монети отчете ръст от съответно 70% и 6%. В САЩ повишението възлизаше на 207%, а в Европа на 35%."Ей много *** народ са Сашовите....цял свят продава, а само те купуват.Май самите те не вярват на ФЕД, но по важното е че останалият Свят им вярва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Има нещо гнило в Дания... :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Има нещо гнило в Дания... :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още