IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото падна до четириседмично дъно

Инвеститорите продължаваха да разпродават активите си в ценния метал с очаквания за по-затегната парична политика в САЩ

14:58 | 02.11.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото падна до четириседмично дъно в понеделник, след като инвеститорите продължаваха да разпродават активите си в ценния метал с очаквания за по-затегната парична политика в САЩ, съобщи Investing.com.

Фючърсите върху златото с доставка декември на платформата Comex на борсата New York Mercantile Exchange паднаха с 3,30 долара, или 0,29%, до 1 138,10 долара за тройунция по време на сутрешната европейска търговия. По-рано цената се понижи до 1 133,80 долара, което е най-ниското ниво от 5 октомври.

Въпросът кога Фед ще увеличи лихвите беше обект на непрекъснат дебат на пазарите през последните месеци. Преди края на годината централната банка има само едно редовно заседание – през декември.

През октомври златото поскъпваше заради притесненията за забавянето на световната икономика. Повод за тревоги бяха проблемите в китайската икономика и влиянието им над перспективите пред икономическия растеж в САЩ. Затова очакванията на пазарите се промениха и анализаторите прогнозираха, че Фед ще вдигне лихвата чак през пролетта на 2016 г. 

Изявлението на Фед от последното заседание, на което централните банкери подсказаха, че вдигането на ставките може да се случи и през декември, предизвика разпродаване на пазара на злато.

Очакванията за по-скъпи кредити е мечи сигнал за златото, тъй като благородният метал трудно се конкурира с активи с висока доходност, особено в среда на покачващи се лихви, пояснява Investing.com.

Фючърсите върху медта с доставка декември на платформата Comex се понижиха с 0,8 цента (0,35%) до 2,309 долара за паунд през сутрешната търговия в Лондон, което е четириседмично дъно. Цената на медта беше под натиск през последните сесии заради опасенията за бъдещото потребление от Китай, който е най-големият потребител на мед.

В неделя и понеделник бяха публикувани слаби данни за индустрията в Китай. Според проучването на Caixin/Markit макар да има повишаване в активността, секторът продължава да се свива. За трейдърите активността в индустрията има голямо значение за цената на медта, тъй като Китай потребява близо 40% от световната продукция на метала.

През миналата седмица цената на златото записа спад от 23,60 долара (1,87%), което е най-голямото седмично понижение от седмицата до 28 август.

Цената на среброто приключи петъчната сесия с повишение от 1,7 цента (0,11%) до 15,56 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis15
преди 8 години
М.*** за тва еле па тея двайските .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis15
преди 8 години
защото са *** затова ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
sssaaa
преди 8 години
Защо пишете само статиики, когато цената пада в $? Защо не написахте когато цената се увеличи в $?И в крайна сметка какво ни интересуват $? Я дайте малко информация за цените на златото в Евро, та да видим тогава "кой, кой е"?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis15
преди 8 години
не е паднало нищо в евро/лева тя тази толко и е пипето, преписала там нещо си /златото паднало на 4 месечно дъно/ Хваща някой едно такси и хоп в първата лафка на Тавекса и що да види цените същите,а 20йската от УНСС си прай гаргара в Инвестора ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Нека да пада 950 е добра цена! Въпросът е, че за купуващите в евро при 1,02, финансовият ефект ще е минимализиран!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още