fallback

Другата петролна реалност: Най-евтиният сорт петрол в света е близо до 20 долара

WTI и Брент са леки и съдържат по-малко сяра и са по-скъпи, защото се рафинират по-лесно

11:07 | 15.12.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският лек суров петрол WTI за кратко падна под 35 долара за барел в понеделник, но някои производители на суровината вече се справят с далеч по-ниски цени, пише Bloomberg.

Смес от няколко сорта мексикански петрол вече се оценява на по-малко от 28 долара за барел, което е 11-годишно дъно. Ирак предлага най-тежкия си сорт в Азия на цена от около 25 долара. В Западна Канада някои производители продават суровината за по-малко от 22 долара за барел. 

„Над една трета от глобалния добив не е икономически обоснован на такива цени“, казва Ехсан Ул-Хак, главен консултант в KBC Advanced Technologies. “Канадските производители вероятно ще се затруднят да покрият оперативните си разходи”, допълва той.

Сортовете WTI и Брент са леки и съдържат по-малко сяра и са по-скъпи, защото се рафинират по-лесно, посочва Bloomberg. Производителите на по-тежък петрол с по-високо съдържание на сяра преживяха още по-големи загуби и продават суровината за около 20 долара за барел.

Микс от редица сортове мексикански суров петрол поевтиня със 73% за година и половина и на 11 декември се търгуваше за 27,74 долара за барел, което е най-ниското ниво от 2004 г. Сортът Western Canada Select, който е тежък и богат на сяра, поевтиня със 75% до 21,37 долара за барел, което е близо 8-годишно дъно. Други сортове – еквадорският Oriente, саудитският Arab Heavy и иракският Basrah Heavy, се търгуват под 30 долара за барел.

Битумът, който на практика не е суров петрол, а съдържа катранени и други пясъци, глина и вода, се търгува за около 13 долара за барел, след като поевтиня с над 80% от юни 2014 г.

Тези сортове са по-евтини от леките варианти, защото за да се обработят, рафинериите трябва да инвестират в по-скъпо оборудване, обяснява Ул-Хак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
fallback