IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът и американският лек суров петрол паднаха под 35 долара за барел

Напрежението между Саудитска Арабия и Иран попарва надеждите, че страните в ОПЕК ще се договорят за ограничаване на добива

15:25 | 06.01.16 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поевтиня до най-ниското си ниво от над 11 години в сряда, съобщи Investing.com. Към 15 часа българско време европейският бенчмарк Брент се търгува с 4,67% понижение до 34,70 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI – с 3,6% спад до 34,68 долара.

Напрежението между Иран и Саудитска Арабия още повече попари надеждите, че страните в ОПЕК ще се споразумеят за ограничаване на добива, за да се стабилизира глобалният пазар. Режимът в Рияд прекрати дипломатическите си и търговските си отношения с Иран след протести пред саудитското посолство в Техеран заради екзекуцията на влиятелен шиитски духовник.

„Резервите нарастват и напрежението между Иран и Саудитска Арабия прави каквато и да е сделка малко вероятна“, коментира Майкъл Хюсън, старши стратег в CMC Markets.

Междувременно Саудитска Арабия намали рязко цените на суровия петрол за Европа - ход, който може да подбие тези на Иран.

Италия и Испания разчитаха на Иран съответно за 13% и 16% за петролния си внос, преди Европейският съюз (ЕС) през 2012 г. да забрани всички покупки по силата на санкции, свързани с ядрената програма на страната. Въпреки че Иран бе заместен на пазара от Саудитска Арабия и други страни като Русия, Техеран се надява отново да разпали тези отношения, когато възобнови износа си.

По-късно днес американската Администрация за енергийна информация ще публикува доклада си за петролните резерви в САЩ през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 0
The Senator
преди 8 години
Хайде всички на петролните шорти : https://news.mail.ru/economics/24468776/?frommail=1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Nana - Dreams + Преводhttp://vbox7.com/play:30decf4a9e
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 2
nide
преди 8 години
Атлантически океан е "опустял" откъм големи товарни кораби в мащаби невиждани в цялата съвременната статистика! Baltic Dry Index (BDI) се срина до най-ниското си историческо ниво което е причина Deutsche Bank да предупреди вчера, че "идва перфектната буря" от задаващата се вълна от фалити.Картината става доста мрачна като прибавим и вчерашното "откровено" интервюто за CNBC на бившият шеф на Федералния резерв в Далас Ричард Фишър в което той заключава: "The Fed is a giant weapon that has no ammunition left."Поздрави и за Много години!http://shipandbunker.com/news/world/123794-baltic-dry-index-falls-to-another-all-time-low
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
и казах,че петрола излетя тогава през нощта само при новината,че нещо е станало между СА и Иран, ако се стигне до война наистина петрола ще е ракета .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
еми така е да именно първи ще дълдисат Камилария и тая петролна война я води Wallstreeta, Камиларите са само за пред медиите, че и Американците се наредили да "изнасят" тва па по-голяма глупост не бях чул. Те там им затвориха всичко живо в Тексаса заради цените обаче "изнасяли" били. Фашингтонци много се надяват да е на руснаците да свършат кинтите, да ама тоя път няц .... За петрола относно чарта има гап на 20.50$ сега дали ще го затворят и потеглят незнам, но натам вървят нещата, може и преждевременно ако стане война между СА и Иран, виж тогава и САЩа може да изнасят даже вече защото ще е на 200$ ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Хаха...взе ми думите от устата...там у пясъците няма да има толкоз collateral damage.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 6
d333
преди 8 години
Значи.... Една гъба над СА решава много проблеми - скъп петрол за руснаците, да изнасят с голяма печалба, подкрепата за ИД заминава на кино, турците веднага подвиват опашка и .т.н. Само требе са намери един смелчага да пусне бомбата. Може и индиректно чрез "пешка" ;-) Може и Иран да свърши тая задача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 5
mrynmryn
преди 8 години
Ама тая година ли ще ходи "много нагоре"? Щото един мислител беше казал, че световната икономика ще се срине ако петрола падне под 80$/барел, ама като гледам още сме живи. Аз лично мислех, че цената ще се задържи около 40-42, явно и на мен не ми се получи. Иначе и аз вярвам, че СА ще издъхне преди Русия, въпреки че разходите им са 5$/барел, по няколко прости причини. Там над 90% работят за правителството, ако то няма пари, няма да има и за плебейте. Има страшно много социалстване, а за него трябват пари. Само половината от бюджета на Русия е обвързан с петрола, а СА не съм чул да изнасят друго. Въпроса е по-скоро на кой ще му свършат по-бързо парите за "черни дни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 5
Vladi666
преди 8 години
Не ти стигна да се излагаш с темата за златото....та сега и тука почна :D :D :D....Ааабеее М-зеткаа...аз те слушам и го чакам на 500....а то бяга ли бяга....:D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 13
michaelis12
преди 8 години
Камиларите ще сгънат преди руснаците - това ти го гарантирам. ----------------------------------------------------------------------------------------------------и аз на тва залагам Жоресте ще ме изкефи някоя цветна революция за Демокрация в Камилария да ги видя тогава на какво ще мязат чаршафите гадни .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още