IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия намали цените на петрола си за Европа

Ходът идва преди очакваното завръщане на Иран на петролния пазар след вдигането на санкциите срещу страната

09:56 | 06.01.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Саудитска Арабия е намалила рязко цените на суровия петрол за Европа във вторник - ход, който може да подбие тези на Иран, докато напрежението между двете близкоизточни конкурентни страни ескалира, съобщава Wall Street Journal.

Саудитският ход явно проправя пътя за съперничество на европейските петролни пазари по-късно тази година, когато се очаква Иран да повиши износа си след вдигането на санкциите на Запада заради ядрената му програма.

Италия и Испания разчитаха на Иран съответно за 13% и 16% за петролния си внос, преди Европейският съюз (ЕС) през 2012 г. да забрани всички покупки по силата на санкции, свързани с ядрената програма на страната. Въпреки че Иран бе заместен на пазара от Саудитска Арабия и други страни като Русия, Техеран се надява отново да разпали тези отношения, когато възобнови износа си.

Намаляването на цените идва, след като тази седмица се отвори дипломатическа пропаст между Саудитска Арабия и Иран и, по-общо, между сунитския и шиитския мюсюлмански свят. Рияд и няколко столици на сунитски държави прекъснаха или понижиха дипломатическите си отношения с Иран, след като бе подпалено саудитското посолство в Техеран заради екзекуцията на шиитския духовник Нимр ал-Нимр в петролното кралство.

Иран и Саудитска Арабия са в противоречие и по други въпроси в Близкия изток. В Йемен Иран подкрепя бойци, борещи се срещу поддържания от саудитците режим. В Сирия Саудитска Арабия подкрепя бунтовниците, които се опитват да свалят поддържания от Иран президент Башар Асад.

Saudi Arabian Oil Co., или Saudi Aramco, държавната петролна компания на страната, не споменава конфликта в прессъобщението за намаляването на цените.

Цените на Aramco се определят всеки месец с отстъпка или надценка спрямо различни регионални основни цени, които се покачват или понижават в зависимост от предлагането, търсенето и други фактори, отчитани от пазара. Във вторник Aramco заяви, че ще увеличи отстъпката си за суровия петрол с 0,60 долара за барел за Северозападна Европа и с 0,20 долара за барел за Средиземноморието за доставките през февруари.

Иранските петролни представители възприемат хода като начин за конкуриране със завръщането на Иран на петролните пазари. Европейският съюз би трябвало да вдигне ембаргото върху Техеран през следващия месец.

„Саудитците се подготвят за завръщането на Иран“, казва Мохамед Садех Мемариан, който наскоро се пенсионира като ръководител на отдела за анализи на нефтените пазари към иранското петролно министерство.

Намаляването на цената е срещу тенденциите на европейските пазари. Цените на руския Уралс напоследък се повишават, а петролните фючърси предполагат, че някои търговци очакват възстановяване на основния бенчмарк в Европа - Брента, тази година, казва Ехсан Ул-Хак, старши анализатор в британската консултантска къща KBC Advanced Technologies.

Други технически фактори също може да изиграят роля, казва той, но „със сигурност ще се вземе предвид възстановяването на износа на Иран към Европа“.

В същото време Саудитска Арабия повиши цената на суровия петрол с 0,60 долара за барел в Азия и я запази без промяна за САЩ.

Хамид Хосейни, президент на съюза на петролните износители в Иран, казва, че очаква по-силна конкуренция от Саудитска Арабия след последните политически напрежения. Хосейни, който е включен в разговорите с купувачите на ирански петрол, обаче казва, че „Иран ще се завърне в Европа“, вероятно предлагайки по-добри кредитни условия и размяна на петрол за стоки.

Въпреки че все още е невъзможно да продава в ЕС, Иран намали основните си цени за Северозападна Европа с 27% през изминалата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 16 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
На тоя фон колко смешно звучи последната изцепка на Томислав Дончев - как икономиката имала стимули :) Има, ама не българската хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
mrynmryn
преди 8 години
Вероятно това което спира всички (повечето от) нас - цената. Не е "народна". Ако пуснат тесла по 30-40к лв., може и да се намеря купувачи и по нашите земи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
The Senator
преди 8 години
- Да ти казвам ли с какъв петрол работи "Лукойл"-Бургас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
freegan
преди 8 години
И без пари да го дават, аз искам електромобил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 1
emos
преди 8 години
Еееех, ако и ние бяхме в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още