IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия прекрати всякакви икономически отношения с Иран

Граждани на богатата петролна монархия не могат да пътуват в ислямската република

17:58 | 04.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр. Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия е напът да прекрати всякакви отношения с Иран. Министърът на външните работи Адел ал Джубейр обяви пред агенция Ройтерс, че монархията слага края на всички икономически контакти с Иран. Граждани на кралството вече не могат да пътуват в ислямската република, посочва германското списание Spiegel. 

Напрежението между Иран от една страна, и Саудитска Арабия и редица други държави от друга, възникна след екзекуцията на влиятелен шиитски духовник от режима в Рияд. Стигна се до протести пред посолството на Саудитска Арабия в Техеран и в неделя монархията прекрати дипломатическите отношения с Иран.

Външният министър ал Джубейр оправдава екзекуцията на шейх Нимр ал Нимр с аргумента, че той е бил терорист, замесен в редица атентати. Според ал Джубейр Саудитска Арабия е получила приветствия, а не критика след екзекуцията на Ал Нимр и още 46 задържани в събота.

Той посочи обаче, че мюсюлманите от Иран, които искат да посетят свещените градове Мека и Медина, са добре дошли в Саудитска Арабия. „Режимът в Техеран обаче трябва да се държи като нормална държава, за да бъдат подновени отношенията“, каза ал Джубейр. По думите му до разрива се е стигнало след „дългогодишна агресивна политика“ от страна на иранските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още