IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата със Саудитска Арабия има слабо търговско въздействие за Иран

Само 60 000 иранци са ходили през септември 2015 г. на поклонение в Мека

15:30 | 05.01.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кризата със Саудитска Арабия има слабо търговско въздействие за Иран

Търговията на Иран със страните, които решиха да скъсат отношенията си с Техеран, е слаба, сочат официални данни, публикувани днес от иранския всекидневник "Икономически свят", цитиран от AFP.

Саудитска Арабия, Бахрейн и Судан скъсаха дипломатическите си отношения с Техеран след кризата, породена от екзекуцията в събота на саудитски шиитски лидер.

Търговията между Иран и Саудитска Арабия е била на стойност 172,5 милиона долара през осемте първи месеца на иранската година, започваща на 20 март 2015 година; 132,2 милиона долара е износът на Иран за Саудитска Арабия - основно плодове и стомана - и 40,2 милиона долара е саудитският износ - предимно опаковъчни продукти и тъкани.

Иран е изнесъл за Бахрейн различни продукти за 63,6 милиона долара през същия период. Износът на Бахрейн за Иран е бил едва на стойност 60 000 долара.

Иран е доставил на Судан стоки за 37,6 милиона долара, а е внесъл стоки за 181 000 долара през първите осем месеца на иранската година.

Само 60 000 иранци са ходили през септември 2015 г. на поклонение в Мека, което ще се запомни с гигантската блъсканица, при която, според Техеран, са загинали 464 иранци от общо 2236 жертви.

Иран спря през април малкото поклонничество в Мека, което се прави по всяко време на годината, след като саудитски полицаи действаха агресивно спрямо млади иранки поклоннички на летището в Джеда.

Преди това близо 500 000 иранци правеха малко поклонничество в Мека с рекорд от 850 000 между март 2013 и март 2014-а. Те пътуваха със самолет, но Саудитска Арабия реши да прекъсне въздушните връзки с Иран.

За сравнение близо два милиона иранци са ходили на поклонение в Кербала в Ирак, един от най-големите свети градове за мюсюлманите шиити, отбелязва AFP. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Остави, че са неравностойни. Персийците се имат(с известни исторически основания) за велика нация и заради принципа само биха скочили на всеки. В Ирано-иракската война по едно време целият свят стои зад Ирак(и Запада и Соц блока ги снабдяват) и въпреки това Ирак губят войната. Саудитците няма как да се мобилизират по тоя начин. Съвсем различни култури. Та ако ще САЩ да защитават саудитите...Не залагайте на тях. Само си спомнете как си гътнаха шаха, подкрепян от Щатите, за да си сложат аятолаха. И не ги интересуваше много много геополитическата обстановка тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
trendline
преди 8 години
Не забравяй че между Иран и Русия има договор от много години за военна взаимопомощ. Да не летят Калибъри към салафитските камилари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Стига само САЩа да не защитят саудитската демокрация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
dakl
преди 8 години
Ако, не дай Боже, се стигне до военнен конфликт между двете страни, то още от сега може да се смята че изходът е с предизвестен край- пълен разгром на суадитското кралство и невероятен скок на цената на нефта. Твърде неравностойни във военно отношение са силите и разгроамът ще бъде тотален!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Интересното е кой какво изнася/произвежда ...132,2 милиона износът на Иран за Саудитска Арабия - основно плодове и стомана - и 40,2 милиона долара е саудитският износ - предимно опаковъчни продукти и тъкани.Та , ако се абстрахираме от петрола , Саудитска Арабия ще трябва да наблегне на килимите и камилите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още