IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ескалацията между Техеран и Рияд - нов тласък на марионетните войни?

Напрежението, предизвикано от екзекуцията, може да подтикне Иран към повече сътрудничество с Москва, за да бъде усложнена още повече ситуацията в Сирия

14:37 | 04.01.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ескалацията на напрежението между Иран и Саудитска Арабия, до която доведе екзекуцията на саудитски духовен водач, заплашва да даде нов тласък на марионетните войни, които двете страни водят в Сирия и Йемен, смятат експерти, цитирани от AFP.

Рияд обяви вчера, че скъсва дипломатическите си отношения с Иран, който яростно разкритикува извършената в събота екзекуция на шейх Нимр ан Нимр в Саудитска Арабия. Ирански демонстранти нападнаха саудитските дипломатически представителства в Техеран и Машхад (или Мешхед).

"Екзекуцията на шейх (Нимр) Ан Нимр ще "допринесе за поляризиране по оста Иран-Саудитска Арабия", твърди Джейн Кининмонт от института "Чатъм хаус" в Лондон. "Иран опитва да се представи за защитник на интересите на шиитите по цял свят", обясни тя. "Саудитските власти ще съзрат в иранския отговор очевидно потвърждение на усещането, че Иран се бърка във вътрешните им работи".

Като обяви скъсването с Техеран, Рияд заклейми "негативните и агресивни намеси на Иран в арабските дела, които често водят до щети и унищожения".

Експертите отбелязват, че Саудитска Арабия води по-дръзка и по-твърда външна и военна политика, откакто крал Салман се възкачи на престола през 2015 г. и влиянието на сина му Мохамед, провъзгласен за втори престолонаследник и министър на отбраната, нарасна.

Кралството оглави през март арабска сунитска коалиция, която отиде да се бие в Йемен с шиитски бунтовници, обвинени във връзки с Техеран, но конфликтът се заплете и не се вижда възможен изход.

Рияд "си играе с огъня"

Саудитците "си играят с огъня, това е очевидно", смята Франсоа Есбур, съветник във Фондацията за стратегически изследвания в Париж. От началото на конфликта в Йемен те "все така се хвърлят с главата напред".

"Ако те смятат конфронтацията с Иран за неизбежна, могат да я предизвикат в момент, когато американците още са там и Иран е още в относително слаб в икономическо и военно отношение", каза той.

Според Махджуб аз Зуейри, преподавател по близкоизточни науки в Катарския университет, нещата между Техеран и Рияд са се променили радикално.

"Иран навремето залагаше на колебливата външна и вътрешна саудитска политика. В течение на миналата година обаче нещата коренно се промениха и Рияд прие по-скоро провокативна позиция спрямо Техеран", обясни той.

Миналия месец Рияд организира безпрецедентна среща на политически фракции и въоръжени групи от сирийската опозиция, които се бият срещу режима на Башар Асад, подкрепян от Иран.

Няколко дни по-късно принц Мохамед ибн Салман предизвика изненада, като обяви формирането на "антитерористична коалиция" на 34 сунитски държави. С това той очевидно целеше да накара критиците, според които мюсюлманският свят и един от лидерите му, Саудитска Арабия, не са направили досега нищо срещу джихадистите.
Някои смятат, че "Саудитска Арабия е способна да постигне резултати с изпреварваща и решителна политика, включително в отговор на Иран и политиката му в региона", посочва Зуейри.

Екзекуцията на шейх Ан Нимр бе извършена, въпреки че през декември бяха направени опити да се даде шанс за политическо уреждане в Сирия и Йемен.

Според Зуейри обаче напрежението, предизвикано от съботната екзекуция, „може да подтикне Иран към повече сътрудничество с Москва, за да бъде усложнена още повече ситуацията в Сирия".

Иранците могат също така "да удължат конфликта в Йемен с цел изтощаване на Саудитска Арабия, която се сблъсква със срив на петролните цени", смята той.

Изпълнението на смъртните присъди в Саудитска Арабия впрочем изпревари с няколко часа обявяването на край на режима на прекратяване на огъня в Йемен. Коалицията под саудитско командване прекрати спирането на огъня, обвинявайки проиранските бунтовници, че са се възползвали от него и са извършили настъпление.

Нажежаването на напрежението напомня на Запада, че мюсюлманският свят все още се тресе от борбите за влияние между „саудитци и иранци, персийци и араби, сунити и шиити". Там залозите са много по-големи в очите на Рияд и Техеран, отколкото в борбата срещу джихадистката група "Ислямска държава", обобщава Есбур. За тези двама "основни играчи в Близкия изток борбата срещу "Даеш" (арабско наименование на ИД) е най-малката им грижа".

/БТА/ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
Баси черната нинджа на снимката. Само една черна нинджа може да убие др черна нинджа :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Плюс това не се бой за колонизацията на България от некви араби докато Русия е най-големия собственик на българска земеделска земя чрез различни дружества като Ромфарма, например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
В България всъщност няма омански инвеститори, това са едни пари на генералите от ДС, за които към настоящия момент се грижи Ахмед Доган.И ако наистина ГЕРБ играе с "кримките" на ДС, това говори че са производни на същия ДС октопод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
пишу umlauta с ae, ue, oe защото тая страница не говори немски .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
contra2
преди 8 години
В австрийския kurier.at го пише в статии от вчера и днес от един много смелжурналист Wilhelm Theuretsbacher. Не може ли нашият парламент да гласува закон против продажбите на земя на чужденци, които не са от ЕС? И при насГЕРБ играе много опасна игра с Оман и т.н. "инвеститори" - моето мнение е , че това си е чиста КОЛОНИЗАЦИЯ на Европа от арабите. И меркел е на тяхна страна! Нечувано!ЦИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
СА само отвлича вниманието на света от истинските й цели - инвестиции в Босна, закупуване на гигантски площи земя, строеж на цели градове и таен план за преселване на над 500 000вахабити в Босна. Това се осъществява заедно с Катар Кувейт и араб.емирати. Упорити слухове има за заплащане на 400ам.далара МЕСЕЧНО на всеки конвертит вахабит. Прочетете в kurier.at -Ein Wahhabiten-St
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още