IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът между Рияд и Техеран застрашава преговорите за Сирия

Саудитска Арабия призова Иран да не се меси във вътрешните ни работи на монархията

18:59 | 05.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Танк на опозиционната Свободна сирийска армия близо до град Дераа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Танк на опозиционната Свободна сирийска армия близо до град Дераа. Снимка: Ройтерс

Прекъсването на дипломатическите отношения между Иран и Саудитска Арабия може да доведе до прекратяване на преговорите за решаване на конфликта в Сирия. Това предупредиха дипломати във Вашингтон.

Според прессекретаря на Белия Дом Джош Ърнест ако конфликтът между Рияд и Техеран продължи, ще бъде изключително трудно намирането на политическо решение на масата за преговори.

Прессекретарят на Държавния департамент Джон Кърби изрази надежда, че планираната за този месец среща между сирийските власти и опозицията ще се състои въпреки напрежението между Саудитска Арабия и Иран.

"Загрижени сме от засилващото се напрежение, особено напрежението между сунити и шиити. Искаме да видим деескалиране на това напрежение, искаме тези въпроси да бъдат уредени двустранно. Не виждаме причина защо мирният процес в Сирия да не върви напред, както е планирано", заяви Джон Кърби.

На този фон Рияд представи своите условия за възстановяване на отношенията с Техеран.

"Много е просто – Иран трябва да преустанови намесата във вътрешните работи на други страни, в това число и нашата. Ако го направят, ние разбира се ще имаме нормални отношения с Иран", каза постоянният представител в ООН на Саудитска Арабия Абдала ал Муаллими.

Според Муаллими конфликтът с Иран няма да окаже влияние на участието на Рияд в намирането на мирно решение на конфликтите в Сирия и Йемен.

Съдействието между двете сили е ключово за мирното уреждане на двата конфликта, които доведоха до огромен бежански поток към Европа. Иран поддържа режима на президента на Сирия Башар Асад, докато Саудитска Арабия доставя оръжие на групировките, които се борят срещу сирийското правителство.

Обикновените иранци пък смятат, че разривът в отношенията между двете страни е по-скоро загуба за саудитците.

"Саудитците трябва да знаят, че иранците няма да приемат каквато и да е форма на заплаха. Като млади иранци ние няма да позволим на саудитците, израелците или американците да ни заплашват", коментира Реза, жител на Техеран.

Заради кризата в отношенията между Иран и Саудитска Арабия Арабската лига свиква извънредна среща на 10 януари в Кайро. Заседанието е по искане на Рияд.

Още международни новини може да четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Е там е развъдника за скотовете убийци ИД...на америката машите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
тва не е монархия, тва е диктатура ... не мое да заколят 47 човека на площада, тва и Северна Корея не го прай, на тея Камиларите сега ше им върже с Иран, мамицата им отровна ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Благодатна възможност за САЩа да превъоръжи с модерно оръжие саудитската монархия...и без туй са червиви с пари , ше купуват чаршафите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още