IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излиза ли златото от мода за централните банки?

Покупките на злато от страна на световните централни банки се свиват с 40% през второто тримесечие

21:21 | 30.08.16 г. 50
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Представете си, че имате толкова много злато, че сте загубили желание за повече.

Централните банки по света показаха привидно неутолима жажда за злато от 2010 г.  насам, изграждайки огромна съкровищница на благородния метал. Но сега се появяват признаци на лека умора от страна на тези държавни институции, пише CNN. 

Покупките на злато от страна на световните централни банки се свиват с 40% през второто тримесечие, показва статистиката на World Gold Council. Последното тримесечие всъщност беше белязано от най-слабия темп на покупки на злато от страна на централните банки от 2011 г. насам, сочи още статистиката.

Но защо изглежда така, сякаш златото излиза от мода за централните банки?

World Gold Council отбелязва намаляващ апетит през последните месеци от централните банки на нововъзникващите пазари. Това вероятно е отражение на по-малкото долари за инвестиране в развиващите се страни, където износът се срина от ниските цени на суровини като петрола, медта и желязната руда. 

"Развиващите се пазари се изправят пред много насрещни ветрове. Така че ще започнете да виждате забавяне при всички активи, които купуват”, обясни Есечиал Чопич, директор за централните банки на World Gold Council.

Друг проблем е, че цената на жълтия метал се увеличи рязко. Цената на златото скочи с 24% през тази година, благодарение отчасти на пристъпите на турбулентност на финансовите пазари, които подтикнаха изплашените инвеститори да бягат към алтернативи. А има тенденция златото да се представя добре по време на моменти на нестабилност.

Хубавото е, че стойността на златото, натрупано от централните банки, също се увеличава. Те вече притежават много от него - златото сега представлява 3% от общите резерви на централните банки на нововъзникващите пазари, което е покачване спрямо нулевите нива през 2007 г.

Все пак, някои централни банки  всъщност намалят своите златни активи, като например централните банки в Германия, Йордания и Украйна продаваха злато през второто тримесечие, посочва още CNN.

Така или иначе банките притежават невероятните 32,800 тона злато, равняващи се на около 1,4 трлн. долара, най-високите нива от 2013 г., според данни на World Gold Council.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 19 rate down comment 1
delcoSmoka
преди 7 години
Поредната стажантка в редакцията с поръчков МАТРЯЛЛ !Мила Веселина ЗЛАТОТ НИКОГА НЕ Е БИЛО НА МОДА при ЦБ !То е мерната единица, жалона която ТЕ всячески се стремят да маниполират за да не се усети плебса с колко са го ОГРАБИЛИ !!!Цитиране на ПРОПАГАНДНИЯТ ПАРЦАЛЛ CNN или CNBC само прави статията ти смешна и жалка в очите на занимаващи се с материята хора.Не използвай БОМБАСТИЧНИ епитети от рода на "банките притежават НЕВЕРОЯТНИТЕ 32,800 тона злато, равняващи се на около 1,4 трлн. долара",СМЕШНО Е !Мила само ЕЦБ НАПЕЧАТА толкова за последната година ХА ХА ХА Добре че поне цитати от Ленин не си ни пробутала.От рода как щели *** да си позлатят тоалетните с тази ВАРВАРСКА реликва ха ха хаП.С. За колегата дето не чете ама бълва *** мисли за матерялните активи,да спомена че металите от Платинената група НЕСЛУЧАЙНО са се наложили като ПАРИ още от древността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Златото се използва толкова често като база за сравнение във финансовите среди, защото цената му е относително стабилна за много дълъг период от време. Цените на останалите стоки и услуги са силно зависими от технологиите и варират наистина много. Преди няколко десетилетия да имаш мобилен телефон в колата си беше толкова скъпо, че можеха да си го позволят само нарко босовете или наистина много богати хора. Сега мобилни телефони имаме всички. Иначе екзотични примери винаги могат да се дават. Например на корабите на Фернандо Магелан е имало момент, когато са им свършили припасите в Тихия океан и един плъх на борда на Санта Мария е струвал колкото теглото си в злато. Между другото точно толкова е струвал и черният пипер ... в Европа. Не, че за толкова са им го продавали жителите на Молукските острови. Просто тогава транспортът е бил много скъп. Въпрос на технологии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Предаването на духа няма нищо общо със златото или парите, там реда го задава друг и няма значение дали си Стив Джобс или американски пощальон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Аз пак ще кажа""Умираш, ако никой не вярва в теб и това беше нещото, за което обикновено се притеснява един малък бог."Тери ПратчетЕто това е златото, един .. не малък Бог. Колко струва? Ами Тери Пратчет е казал колко. Константа ли е? Определено не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 7 години
2 350 долара, защото от Форд са искали да създадат спортна кола на цена под 2 500 долара. Да не говорим, че един галон бензин тогава е струвал 70 цента,-------------как от часното винаги правиш генерални изводи ... а преди 500 години, колубм е разменял една шепа мъниста за 50 кила злато с индианците...нима мънистата са паднали толкова ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 7 години
приемайки златото за константа объркваш всички сметки, съответно и изводите от тях ... и не е относително точно това, ами си е чиста и проста математика. както е написал Стоян, това си е един борсов продукт, суровина с малката разлика че с времето не се губи и като такава, днес е нагоре, утре надолу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
През не толкова далечната 1965-а година един чисто нов Форд Мустанг е струвал смешната по днешните ни представи сума от 2 350 долара, защото от Форд са искали да създадат спортна кола на цена под 2 500 долара. Да не говорим, че един галон бензин тогава е струвал 70 цента, а и всички останали стоки са били пропорционално по "евтини", включително и златото. И всеки, който има желание и склонност към изчисления може сам да си пресметне колко всъщност е поевтинял долара оттогава. Това е много по-бързо и лесно, а дава и по-добри резултати, отколкото да смятаме какво се е случило с цената на всяка една стока или валута поотделно. Желая ви успех в изчисленията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
докато някой хубав ден не предадат Богу дух и не оставят мънистата да се разпилеят на вятъра----като гледам - бого дух предават все по-лесно и все по-често тези, които "ядат и пият за мига" ... примери - все по често виждаме, даже преди няколко дни имаше пак ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
Нета който ползваш за да умотвориш тук как го усещаш на пипане ?---като 5 волта ток го усещам, не че му подкрепям тезата, но сравнението ти е леко глупавo.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Всъщност цифрата от 24% поскъпване на златото спрямо долара я използвах само защото я има по-нагоре в статията, така, че да не ми се налага да давам излишни линкове по въпроса. Иначе, ако разгледаме цената на златото като константна величина и приемем, че реално не е поскъпвало то се налага да приемем, че всъщност доларът, както и всички останали валути са ПОЕВТИНЕЛИ драматично спрямо него. И колкото и странно да им звучи на някои това е по-правилният начин за разглеждане на нещата. Защото всичко е относително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още