IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпна с близо 25% през първото полугодие

Цената на благородния метал записва пети пореден седмичен ръст

10:48 | 04.07.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се повиши в петък и финишира седмицата близо до 27-месечен връх на фона на понижената вероятност от вдигане на лихвените проценти в САЩ през идните няколко месеца, съобщи Investing.com. Освен това инвеститорите продължават да осмислят потренциалните политически и икономически последици от референдума във Великобритания, на който близо 52% от населението подкрепи излизане от Европейския съюз.

Фючърсите на златото с доставка август на платформата Comex на нюйоркската борса Nymex скочиха с 18,40 долара (1,39%) до 1 339,00 долара за тройунция. На 24 юни, ден след референдума, благородният метал поскъпна до двугодишен връх от 1 362,60 долара за тройунция, след като инвеститорите, шокирани от резултата от вота, се насочиха към активи убежища.

За седмицата златото поскъпна с 16,70 долара (1,27%), което е пето поредно седмично поскъпване. През юни цената се повиши с близо 9%, което пък е най-големият месечен ръст от февруари. От началото на годината златото е поскъпнало с близо 25%, изпращайки едно от най-силните си полугодия въобще.

В понеделник златото продължава да поскъпва и към 10:00 часа българско време се търгува с над 1% ръст до 1 353,60 долара за тройунция. 

Също на платформата Comex фючърсите върху среброто се повишиха с 96,5 цента (5,18%) в петък и финишираха седмицата на ниво 19,58 долара за тройунция. По-рано през сесията цената достигна 19,98 долара, което беше най-високото нива от август 2014 г. За седмицата среброто поскъпна с 1,75 долара (9,87%) и изпрати най-добрата си седмица от август 2013 г.

Фючърсите върху благородните метали отразяват нагласите на пазарите и според тях Федералният резерв на САЩ може дори да повиши лихвите до края на тази година, посочва Investing.com. Според американската компания CME вероятността от повишение на лихвите през юли е 0%, а за повишение въобще тази година – 3%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо шест други валути, се понижи до 95,48 пункта, което беше най-ниското ниво от 24 юни.

Слабият долар обикновено насърчава цената на златото и среброто, тъй като те стават по-привлекателни като алтернативни активи, а пък суровините, деноминирани в долара, стават по-евтини за притежателите на други валути.

Медта с доставка септември поскъпна в петък с 2,1 цента (0,98%) до 2,217 долара за паунд, което е най-високото ниво от 3 май. За седмицата индустриалният метал, който се търгува на борсата в Ню Йорк, записа ръст от 9,1 цента (4,88%), което е трето поредно седмично повишение. Данни на Института за управление на предлагането (ISM) от петък показаха, че индексът на активността в индустрията в САЩ се е повишил до 16-месечен връх от 53,2 пункта през юни. Това беше над очакванията за ръст до 51,4 пункта.

Междувременно индексът на китайското икономическо списание „Цайсин“ (Caixin) за активността в производствения сектор се понижи до 48,6 пункта през юни, което е под очакванията за стойност от 49,1 пункта. Официалният индекс на правителството остана без промяна на ниво 50 пункта. Разочароващите данни от Китай подкрепиха очакванията, че Пекин ще трябва да въведе още стимули, за да насърчи ръста на икономиката. Азиатската страна е най-големият потребител на петрол в света и отговаря за 45% от потреблението.

Тази седмица пазарните участници ще следят данните за заетостта в САЩ, които излизат в четвъртък и петък, както и стенограмата от последното заседание на Фед, която ще бъде публикувана в сряда. В понеделник американските пазари са затворени по случай Деня на независимостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 3
sssaaa
преди 7 години
Аз винаги съм поддържал меду 10-20% от финансовото си състояние във физическо злато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
RedBot
преди 7 години
в тия размирни времена нека са поне 10% и то метал в бурканбанк, а не хартиени обещания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
абитуриент
преди 7 години
съгласен СЪМ.......ЗЛАТОТО си е ЗЛАТО.......!!!!!?????.....обаче АЗИАТЦИТЕ си го ХАРЕСВАТ- визирам ЯПОНЦИТЕ и КИТАЙЦИТЕ........и.......мисля 1-2% от портфейла си СТРУВА.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
sssaaa
преди 7 години
Среброто е малко или много ангажиращ актив, поради което не е толкова атрактивен за инвеститорите за разлика от жълтото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 4
абитуриент
преди 7 години
пичове......!!!!?????....а виждате ли СРЕБРОТО КВО ПРАВИ.......!!!!????.....в исторически аспект то е било 1-15 в полза на златото.......а сега е 1-65......!!!!!????.....там ПОТЕНЦИАЛА е ДОСТА ПО-СЕРИОЗЕН въпреки ,че го и МАНИПОЛИРАТ ПОВЕЧЕ.......в един момент ше ИЗРИГНЕ.....?????!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
takiteasy
преди 7 години
Az mislq, zlato pod 1000 njama da ima poveche. Nezavisimo kakvo se opitvat da vnushavat njakoi ikonomisti. To si ostava blagoroden metal . Prodavachite na zlato vinagi shte igrajat sys straha na horata i vinagi shte ima kupuvachi.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
sssaaa
преди 7 години
Аз имам утвърден график, според който го ближа веднъж седмично. Имам и други процедури, но те са свързани със ставите ми :)До колкото знам при теб близането е ежедневно, поради което рискуваш някоя жена да ти отгризе езика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
Аха-а-а-а - видяхте ли, че златцето е секси ?????Саааааааа - и ти ли започна да ближеш златце?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
sssaaa
преди 7 години
МЗ-тката изгоря... беше ALL IN, SELL на златотоАма той е Гуру, ще дочака да падне на 500$ в цифрите набити в компютрите.Аз смятам дотогава да си го ближа по 1 път седмично, а ежедневно да го ползвам вместо наколенките на Др. Ливайн...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
SSIW
преди 7 години
пИтрола с близо 4 пъти по 25 % , за същото време ... златото (жълто/черно) се представя добре ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още