IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С Brexit или не, златната треска е към своя край

Каквото и да решат британците на референдума, се очаква благородният метал да ограничи поскъпването си

08:13 | 23.06.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рязкото поскъпването на златото заради несигурността преди британския референдум вероятно наближава своя край, независимо какво ще решат британците в четвъртък, пише агенция Ройтерс.

През миналата седмица цените на благородния метал достигнаха най-високото си ниво от август 2014 г., след като пазарът на злато на стойност 5 трилиона долара записа ръст наред с други активи убежища като германските държавни облигации, швейцарския франк и японската йена.

Последните социологически проучвания показват, че надпреварата във Великобритания ще бъде оспорвана, а инвеститорите се опасяват за евентуалните икономически и пазарни последици при евентуален Brexit.

Ако населението на Обединеното кралство подкрепи оставане в Европейския съюз, това много бързо може да изтрие 5-процентовото поскъпване на златото през юни, тъй като апетитът за риск ще се повиши и фокусът ще се пренасочи към американската икономика.

„При победа на лагера за оставане в общността ще има ръст в доходността на американските държавни облигации, тъй като потенциалната тежест над икономическия ръст на над апетита за риск вече няма да я има“, казва Томас Кендал, анализатор от ICBC Standard Bank. Според него златото, деноминирано в долари ще поевтинее с 4-5%.

Повишаващите се доходности в държавните облигации в САЩ влияят негативно на златото, защото се увеличават пропуснатите ползи при притежанието на благородния метал. 

И макар че някои експерти смятат евентуалнен Brexit за потенциален катализатор на поскъпване при златото, други предвиждат понижаващи се цени, ако доларът поскъпне, а петролът поевтинее. Златото често се използва като хедж срещу ускоряваща се инфлация, посочва Ройтерс.

„Ако инвеститорите станат прекалено разтревожени, е вероятно доларът да поскъпне, което ще се отрази на печалбите и на индустрията с отслабване на ценните метали и суровините“, коментира Тобиас Левкович, анализатор в Citi.

Друга причина за евентуално рязко, макар и краткотрайно поевтиняване, е, че по време на финансов стрес златото може да се използва за източник на средства, с които да се покрият други загуби.

Рязък спад при акциите например може да накара инвеститорите да се разделят с позициите си в злато, за да освободят капитали.

През септември 2008 г. златото поевтиня до 14-месечно дъно и за кратко време беше в положителна зависимост от рисковите активи на фона на понижена ликвидност. По-късно благородният метал рязко поскъпна, реагирайки на действията на централните банки, които понижаваха лихвените проценти и обезценяваха валутите.

Макар че евентуален Brexit може да не е толкова пагубен колкото кризата в САЩ през 2008 и 2009 г., колебанията при валутите може да повлияят на златото, а нагласите на инвеститорите да бъдат влошени заради несигурността.

Кристиян Герлах, портфолио мениджър в швейцарската компания GAM Investment Management, се е върнал към златото в началото на юни, когато „стресът и отбягването на риска“ се увеличиха, но позицията е малка и няма да бъде разширена веднага в случай на Brexit.

“Може и да има Brexit, но не е ясно какъв точно Brexit и при какви условия”, посочва Герлах.

Освен това инвеститорите следят и кой купува злато. „Въпреки че харесваме златото, фактът, че то се купува много агресивно през последните няколко месеца ни кара да сме предпазливи“, казва Ашок Шах, инвестиционен директор в London & Capital, който управлява 3,5 милиарда активи.

„Ако има вот в подкрепа на Brexit, всякакво насочване към убежища бързо ще се разсее, защото много от парите в злато не са дългосрочно вложени, а са спекулативни пари, вложени от хеджфондовете“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
И като гледам вече ралито... колко неща тръгнаха надолу... а само на златото му предстои златен възход. Сигурен възход!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
d333
преди 7 години
Манипулативни статии, вече никой не се връзва на смешните им статийки....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Тази сутрин златото е с 5% нагоре, точно обратно на прогнозата в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 4
sssaaa
преди 7 години
Каквото и да се случи с Великобритания, цената на златото ще реагира слабо в която и да е посока. Интересното предстои преди и след изборите в Сашово... там каквото и да се случи, посоката ще бъде много рязка и насочена еднопосочно на север.Ралито ще започне вероятно в края на Q3 и най усезаемо през Q4, 2016
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
до 2020г. ше отиде над 2ойка в зелена безполезна хартия както искате го разбирайте в Инвесторо независимо кво си лаете и баете или ви спускат от небето .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 1
ivancholak
преди 7 години
е написаноо е поне: "се очаква"...разбирай: някой хора да си напазаруват от други хора поеФтинко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още