IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото със седмичен ръст на фона на нищожните шансове Фед да повиши лихвите

След заседанието в сряда не се очаква затягане на паричната политика в САЩ

10:16 | 13.06.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото изпрати миналата седмица с впечатляващи ръстове на фона на избледняващата вероятност Федералният резерв на САЩ да повиши лихвените проценти през идните няколко месеца, съобщи Investing.com.

На платформата Comex на нюйоркската борса Nymex фючърсите върху златото с доставка август се повишиха в петък с 0,25% (3,2 долара) до 1 275,9 долара за тройунция. По-рано през сесията цената се повиши до 1 280,9 долара, което беше най-високото ниво от 17 май.

За седмицата благородният метал поскъпна с 33,3 долара (2,69%) и записа второ поредно седмично повишение.

Към 10 часа българско време в понеделник златото поскъпва с 0,70% до 1 284,85 долара за тройунция. 

Инвеститорите вече не очакват затягане на паричната политика в САЩ на заседанието тази седмица, след като по-рано този месец данни за трудовия пазар разочароваха пазарите. Министерството на труда съобщи, че през май работодателите в САЩ са добавили едва 38 000 нови работни места, което е най-слабият ръст от септември 2010 г.

Според американската финансова компания СМЕ Group шансовете за повишение на ливхените проценти след заседанието в сряда за едва 1,9 на сто. Вероятността за поне еднократно затягане на паричната политика през 2016 г. е 58,8%.

По-рано тази седмица председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън за пореден път изрази подкрепа за постепенното повишение на лихвените проценти, но се въздържа да даде конкретен времеви план.

От началото на юни досега цената на златото се повишиха с близо 5%, след като предния месец записаха спад от 6 на сто.

Поскъпването от началото на годината възлиза на 20% и се основава на скептицизма към Фед и намеренията му за затягане на паричната политика.

Благородният метал реагира на промени в паричната политика и поетапното повишение на лихвените проценти се счита за по-малка заплаха за цената на златото отколкото серия от няколко повишения.

Инвеститорите ще следят внимателно и заседанията на централните банки в Япония, Швейцария и Великобритания в четвъртък.

Фючърсите върху среброто с доставка юли се повишиха с 6,2 цента (0,36%) в петък до 17,33 долара за тройунция. За седмица металът поскъпна с 96,5 цента (5,9%).

Медта с доставка юли поевтиня с 0,9 цента (0,44%) в петък и финишира седмицата на нива 2,031 долара за паунд. Индустриалният метал отчете седмично понижение от 8,1 цента (2,84%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 7 години
Няма да се мине много време и ще видим нов рекорд на цената в $.... дори МЗ-тката, вече купува злато, а Tyrista си продаде гущерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
ех що не прелистим тука коментарите и статиите само преди година / две .... :)) как ми обясняваха "икономисчетата", че златото не било пари, а стока и щяло да слезне на 500$ и кво ли още не. Ше слезне ама "икономисчетата" не са видели дивергенцията тогава на месечна графика или се правеха, че не са я видели или са верно хванати от гората и ядат колците с доматите ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Според американската финансова компания СМЕ Group шансовете за повишение на ливхените проценти след заседанието в сряда за едва 1,9 на сто."Хаха и това е много...иначе дъртата костенурка Йелън била "за"...смех !Ми нали ше гръмне балонът с пръдня наречен "американска икономика" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още