IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън: Докладът за заетостта в САЩ беше разочароващ

Председателят на Федералния резерв все пак заяви, че подкрепя постепенно повишение на лихвените проценти

20:26 | 06.06.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Положителните фактори, които подкрепят ръста на заетостта в САЩ, вероятно ще надвишат отрицателните, прогнозира председателят на Федералния резерв Джанет Йелън, цитирана от Bloomberg. Без да дава конкретен времеви период, тя заяви, че постепенното повишение на лихвените проценти е уместно.

„Продължавам да смятам, че лихвата по федералните фондове вероятно ще трябва да се увеличава постепенно, за да гарантира ценова стабилност и максимално устойчива заетост в дългосрочен план“, каза Йелън по време на реч във Филаделфия в понеделник.

Тя предостави по-малко конкретика в сравнение с предишните й изказвания, когато сигнализира, че Фед е в готовност да повиши лихвите през лятото. На 27 май в Харвард тя заяви, че „повишение през идните месеци вероятно е уместно, ако макроикономическите данни подкрепят такъв ход“. Bloomberg посочва, че в сегашната й реч, до която медията твърди, че има достъп, фразата „идните месеци“ липсва.

В петък Министерството на труда обяви, че работодателите през май са добавили едва 38 000 нови работни места, което рязко понижи очакванията за затягане на паричната политика в САЩ.

По думите на Йелън докладът за заетостта е бил разочароващ, но все пак положителна новина е ръста в средните почасови възнаграждения.

„Последните сигнали за забавяне в създаването на работни места се наблюдават внимателно. Ако докладът от май отразява временно забавяне в резултат на слабост в икономическата активност в началото на годината, то тогава ръстът в заетостта трябва да се ускори и да подкрепи допълнително увеличение на възнагражденията“, заяви Йелън.

Коментарите на председателя на Фед идват малко повече от седмица преди поредното заседание на централните банкери във Вашингтон.

Йелън заяви, че наблюдава зони на несигурност в перспективите пред икономиката, включително слабите инвестиционни тенденции, доклада за заетостта, който повдига въпроси за издръжливостта на американската икономика във време на „значителни глобални препятствия“. По думите й рисковете включват слабия растеж в Китай и референдумът за еврочленството на Обединеното кралство.

„Има несигурност дали производителността на труда в САЩ ще се ускори и колко бързо инфлацията ще се върне до целевото ниво от 2%“, каза още Йелън.

Речта на Йелън може да е последният официален коментар от страна на Фед преди заседанието на 14-15 юни. Обикновено седмица преди срещата централните банкери избягват публични изяви, посочва Bloomberg.

Следващата седмица се очакват и прогнозите на Фед за тримесечието. През март се предвиждаше двукратно затягане на паричната политика през 2016 г. Пазарите обаче очакват само едно повишение на лихвите, посочват цените на фючърсите върху федералните фондове.

Повече по темата можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
sssaaa
преди 7 години
Още чакаме да се извиниш за спамът, който флуудваш тук във форума преди всяко заседание на ФЕД от 2 години поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
miracles don't exist.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 11
Tyrista
преди 7 години
relax ing5rov, stay calm!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 14
ing5rov
преди 7 години
Дъртата костенурка иска да каже , че уж от доклада на американската стъкмистика зависело нещо...хаха , у кошарата отдавна нема никой...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още