IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисия на ЕП прие основополагащи доклади за бъдещия Енергиен съюз на ЕС

ЕК ще проверява споразуменията на държавите членки с трети страни за газовите доставки, гарантира се и солидарност между страните в случай на газова криза

20:49 | 13.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Комисията по енергетика на Европейския парламент (ЕП) одобри три важни доклада, които са част от бъдещия Енергиен съюз. Целта е да се гарантират доставките на природен газ в европейските страни, пише в съобщение на делегацията български депутати в Европарламента от ЕНП/ГЕРБ и ДСБ.

Брюксел търси начин да повиши сигурността на доставките, особено в държави като България, които са много зависими от вноса на природен газ. Одобрен е доклад, който задължава европейските страни да представят на Европейската комисия (ЕК) проектите си на енергийни споразумения с държави извън ЕС още преди те да бъдат подписани.

Комисията се ангажира да провери съвместимостта на споразуменията с правото на ЕС, да изготви становище и в случай на несъответствия да излезе с препоръки за отстраняването им, а правителствата ще са длъжни да ги изпълнят.

Гарантира се и солидарност на първо място на регионално равнище между държавите членки, за да не може нито една страна да изпадне в ситуация, каквато например преживя България през 2009 г. при спирането на газа заради ценови спор между Украйна и Русия.

Предвижда се и много по-голяма откритост във взаимоотношенията с трети страни, за да може всички междуправителствени договори да бъдат прозрачни, да не се допусне да има доминираща позиция на енергийния пазар на някоя голяма компания от трета страна и да се манипулират цени в ущърб на населението. 

"Солидарността не е празен лозунг, тя е задължение, което сега е вписано в закон. Ние не можем да разчитаме на добрата воля и на доброволни схеми, ако е прекратено външното снабдяване с газ на страна членка. Трябва ни обвързващ механизъм за доставка на газ до всеки защитен потребител, независимо дали е домакинство, болница или районна топлоцентрала във всяка държава от ЕС, която има нужда", каза евродепутатът Йежи Бузек, който e председател на парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика. Той е докладчик по Регламента за мерки за запазване сигурността на газовите доставки.

Докладът е важна част от законодателството, създаващо Енергийния съюз. "Това е голяма стъпка към осигуряване на енергийна сигурност за целия ЕС и за енергийната общност. Повече от половината от газа, необходим на Европа, зависи от монополен доставчик. Това прави Европа податлива, както ясно видяхме при газовите кризи от 2006 г., 2009 г. и 2014 г. Нещо повече - почти всичкият газ, който тече в Европа, прекосява най-малко една национална граница. Това е международен проблем, който изисква международно решение", каза Бузек, цитиран от пресслужбата на ЕП, предава БТА.

Докладът ще доведе до създаването на по-добро регионално сътрудничество. Оценката на риска, плановете за превенция и за спешни действия в случай на прекратяване на газовите доставки ще се подготвят не от отделните страни членки, а съвместно от националните власти в седем региона на ЕС, специално създадени за тази цел.

Бузек предложи и засилване на европейския подход чрез изграждането на коридори за спешни доставки. Те ще помогнат на държавите членки, работещи заедно в регионите, да определят основните посоки и коридори за пренос на газ в Европа, за да се осигури, доставката на газ вътре в регионите и между тях при евентуална криза.

Клаузата за солидарност се предвижда да се активизира автоматично. "Когато една от страните от ЕС бъде засегната от много сериозна криза в доставките на газ, нейните съседи ще имат задължението да доставят газ до най-чувствителните потребители в тази страна - т.нар. защитени потребители", добави Бузек.

Досега страните имаха известно право да определят групите защитени потребители, което правеше трудно прилагането на механизма за солидарност. За да се постигне подобрение, позицията на ЕП хармонизира и стеснява това определение до домакинствата, здравните заведения, службите за спешна помощ и за безопасност, както и районните ТЕЦ-ове.

Йежи Бузек подчерта също, че страните членки и ЕК трябва да могат да оценяват газовите договори, които са от особена важност за енергийната сигурност на Европейския съюз. “Парламентът дава на националните власти и на Комисията по-силни средства да се направи така, че всеки един участник в общия енергиен пазар да играе според пазарните правила”, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Ала бала...целта е да няма свободни съчинения без благословията на Брюксел."Солидарност"...да бе , да ! Аман от манипулации !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още