IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, но остава над 50 долара за барел

По всяка вероятност някои инвеститори прибират печалби, след като бенчмарковият сорт Брент достигна 16-месечен връх в четвъртък

10:39 | 02.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поевтинява в петък, като по всяка вероятност някои инвеститори прибират печалби, след като бенчмарковият за Европа сорт Брент достигна 16-месечен връх в четвъртък. Освен това оптимизмът за сделката за понижаване на добива в ОПЕК отстъпва пред въпросите как точно ще бъде приложено споразумението, посочва Ройтерс.

Към 10:15 часа българско време Брентът се търгува с понижение от 0,59% до 53,62 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,25% до 50,93 долара за барел. 

От сряда Брентът и WTI поскъпнаха с над 10%. Анализаторите сега са фокусирани над детайлите по прилагането на договорката, като за пръв път от 2001 г. ОПЕК сключва споразумение с Русия, която не членува в картела. Заедно тези държави се разбраха за понижение от 1,5 млн. барела дневно.

Изглежда постижимо, стига страните да се придържат към своите обещания, което по историческите стандарти е проблемен момент“, коментират от австралийската банка ANZ.

Все пак трейдърите казват, че пазарът като цяло остава оптимистично настроен в дългосрочен план.

Това са добри новини, които ще имат голямо значение за петролния пазар през идните месеци“, казва Рик Спунър, главен пазарен стратег в CMC Markets. По думите му няма да е изненадващо, ако цените продължат да се увеличават.

Според трейдърите динамиката на пазара на петролни фючърси през идните дни ще бъдат показателни за нагласите на пазара.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още