IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК не очаква ребалансиране на петролния пазар преди втората половина на 2017 г.

В месечния си доклад организацията леко повиши прогнозите си за доставките извън ОПЕК през следващата година

15:01 | 14.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви, че въпреки споразумението за намаляване на добива търсенето няма да задмине предлагането преди втората половина на следващата година, макар че все пак ще ускори ребалансирането на глобалния пазар на петрол, съобщава Bloomberg.

Споразумението от 10 декември между ОПЕК и страни извън групата, като Русия и Казахстан, „ще ускори намаляването на глобалните запаси и ще доведе до ребалансиране на пазара на петрол към втората половина на 2017 г.“, прогнозират от ОПЕК в месечния си доклад, публикуван в сряда. Това е по-песимистична прогноза в сравнение с публикуваната във вторник от Международната агенция по енергетика (МАЕ), която показа дефицит на предлагането още през първата половина на следващата година.

Цените на петрола се вдигнаха с около 16%, откакто на 30 ноември ОПЕК обяви първото си понижаване на производството от осем години в опит да сложи край на тригодишното презасищане, което се оказа по-дълго от очакваното. Споразумението бе разширено на 10 декември, когато 11 страни извън групата се присъединиха към него.

Днес руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че компаниите, добиващи 90 процента от петрола в Русия, са потвърдили готовността си да съкратят добива през първата половина на 2017 година, съобщи БТА, цитирайки ТАСС. Новак посочи, че петролните компании ще понижат добива доброволно и пропорционално на дела си спрямо октомври 2016 година. Към края на първото тримесечие общият обем ще намалее с 200 хил. барела на ден, а за първото полугодие ще постигнем 300 хил. барела на ден в съответствие със задълженията ни, обясни Новак.

Въпреки ангажимента от всички страни да намалят добива си през първото полугодие с 600 хил. барела на ден, организацията леко повиши прогнозите си за доставките извън ОПЕК през 2017 г. Според нея добивът от Русия и Казахстан, която също се съгласи да намали производството си, ще остане стабилен за шестте месеца, част от сделката. Докладът не посочва дали оценките взимат предвид най-последното споразумение.

Прогнозата за растеж на добива извън ОПЕК се увеличава с около 100 хил. барела на ден до ръст от 300 хил. барела на ден „благодарение на по-високите ценови очаквания за 2017 г.“, сочи докладът, изготвен от секретариата на ОПЕК. Организацията запази прогнозите си за добив от САЩ за 2017 г. без промяна.

Групата каза още, че собственият ѝ добив е нараснал със 150 800 барела на ден до 33,87 млн. барела на ден през ноември, след като Нигерия и Либия – и двете без задължение да намалят призводството си съгласно сделката – възстановиха част от прекъснатите си доставки. Това предполага, че за да се постигне целта на групата за намаление до 32,5 млн. барела на ден, останалите страни ще трябва да направят по-дълбоки намаления от първоначално договорените.

Друго усложнение по сделката може да дойде от преразглеждането на нивата на добив на групата за октомври, които бяха използвани като отправни точки за споразумението. Производството в Саудитска Арабия – най-големия и най-влиятелен член на организацията, бе оценено от организацията на 10,56 млн. барела на ден през октомври, което обаче е повече от нейното референтно ниво от 10,54 млн. барела.

Организацията създаде мониторингова комисия, съставена от три страни членки и две държави извън групата, за да гарантира спазването на споразумението.

Производствените данни, подадени директно от страните, които също се включват в доклада, продължават обаче да показват несъответствия със собствените оценки на групата. Макар че данните от Ирак, Иран и Венецуела редовно се различават, докладът от този месец показват по-сериозно несъответствие и при Саудитска Арабия. Кралството е съобщило на ОПЕК, че е произвело 10,72 млн. барела на ден през ноември, което е с около 200 хил. барела на ден повече от собствената оценка на организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още