IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, но растящите резерви в САЩ оказват натиск на цените

Повишенията се насърчават от прилежното спазване на договорените понижения в добива

10:26 | 09.03.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в четвъртък след резки спадове по време на предишната сесия. Повишенията се насърчават от прилежното спазване на договорените понижения в добива, но същевременно са ограничени от нарастващите резерви в САЩ, съобщава Ройтерс.

ОПЕК и редица големи производителки извън картела постигнаха споразумение миналата година за понижение на добива с 1,8 млн. барела дневно през първото полугодие на 2017 г. и инвеститорите внимателно следят доколко се спазва тази договорка.

В сряда министърът на петрола на Кувейт заяви, че ОПЕК е преизпълнила ангажиментите си с 40%, а спазването при държавите извън картела възлиза на 50-60%.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,72% до 50,64 долара за барел, цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 1% до 53,65 долара за барел към 10:10 часа българско време. 

По време на предишната сесия и двата сорта поевтиняха с около 5%.

„Повишението в четвъртък може да е краткотрайно“, коментира Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets. “Един от факторите, които оказват натиск над цените, е поскъпващият долар заради очакванията за по-високи лихви”, допълва той.

Доларът поскъпна на фона на по-висок от очакваното ръст в заетостта в САЩ и нарастващите очаквания, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвите следващата седмица. По-силен долар прави суровините, деноминирани в долар, по-скъпи за притежателите на други валути.

В сряда Администрацията за енергийна информация обяви, че резервите в САЩ миналата седмица са нараснали с 8,2 млн. барела, което беше далеч над очакванията за ръст в размер на 2 млн. барела.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
протекционизъм-- намаляване на международна търговия -- намаляване на транспорт ... даже е доста логично :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
akomodacia
преди 7 години
Никога не съм разбирал какв общо имат ВЕИ с потреблението на петрол, след като в световен мащаб е пренебрежително нисък процента на тока произвеждан с петролни продукти? Що се отнася до т.нар. шистова индустрия, със сигурност тя не е способно да оказва такова силно влияние на пазара. А пък тия глупости дето си ги писал за по-малкото ползване на гориво за транспорт, дори не си заслужава да се комантрират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Ти и оня от конюшната не правихте ли лани по това време прогнози за цени от $15-20/варел? Не беше ли ти оня с препълнените танкери на котва, дет никой не им ще нефта? Не писа ли ти за края на нефтения пазар? Ба^хти троладжийските ***...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Полека , че се разплискахте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Ironhorse
преди 7 години
Помпането на шистов петрол и газ, бурното развитие на ВЕИ, както и намаляването на енергийното потребление ще държи цените на енергията ниски.Има и още един факт: протекционизма.Бавно и полека върви, което пък води до по-малко ползване на гориво за транспорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
sdar
преди 7 години
Неяснотата е, защо САЩ увеличават добива? От една страна искат да има инфлация от 2% и цените да се покачват. От друга страна увеличават добива и натискат цените надолу, което им противоречи с поставените цели. Нещо малко като шизофренизъм им излиза цялата работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още