fallback

Китай може да започне изкупуване на петрол с юани от тази година

Ако тези планове бъдат осъществени, това може да доведе до разплащането във валутата и на други стоки

22:30 | 29.03.18 г. 7

Китай предприема първи стъпки за плащането на вносен суров петрол в юани вместо в щатски долари, съобщават трима източници на Ройтерс. Това ще представлява ключово развитие в усилията на Пекин да наложи валутата си на международно равнище.

Прехвърлянето на дори част от петролната търговия в юани има потенциално голямо значение, посочва агенцията. „Черното злато“ е най-търгуваната суровина в света, чиято търговска стойност годишно възлиза на около 14 тлрн. долара или приблизително колкото брутния вътрешен продукт на Китай.

Пилотна програма за разплащане в юани може да започне най-рано през втората половина на тази година, посочват запознатите. Според тях регулаторите неформално са поискали група финансови институции да изготвят цените на вносния петрол в местната валута. 

„Като най-големия купувач на петрол, естествено е за Китай да настоява за използването на юана като средство за разплащане“, заяви единият от запознатите, според когото това ще подобри ликвидността на валутата на световния пазар.

Китай е вторият най-голям потребител на „черно злато“ в света и през 2017 г. измести САЩ като най-голям вносител. Търсенето на Пекин също така е ключов определящ фактор за цената на суровината.

В рамките на обсъждания план Пекин може да започне с покупки от Русия и Ангола, посочва един от източниците, като и двете страни – също като Китай, искат да се противопоставят на световната доминация на долара. Те са и основните доставчици на суровината в Китай заедно със Саудитска Арабия.

Ако плановете на Пекин се окажат успешни, това може да доведе до разплащането в юани на още стоки, включително метали и други суровини.

Новината за идеите на Китай съвпада със започналата тази седмица дългоочаквана търговия с китайски петролни фючърси на борсата в Шанхай, като очакванията са те да се превърнат в трети световен бенчмарк заедно със сортовете WTI и Брент. Петролните договори в Шанхай също се търгуват в юани.

Плановете на Пекин да използва своята валута като разплащателно средство за покупка на петрол идват на фона на продължаващо почти една година подсилване на юана, който изглежда ще отбележи пети пореден тримесечен ръст – най-дългата серия от 2013 г. насам.

През януари юанът продължава да е на пето място като валута за вътрешни и международни плащания, без да променя позицията си отпреди година. Въпреки това делът му спрямо другите валути е намалял на 1,7% от 2,5% по данни на компанията SWIFT. Въведените през последната повече от една година мерки с цел задържане на изтичащия от страната капитал заради поевтиняването на валутата, отне известна част от блясъка ѝ като международно средство за разплащане.

Юанът обаче успя да повиши цената си спрямо долара с 3,4% от началото на годината, отбелязвайки ръстове по време на последните борсови сесии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
fallback