IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай започна дългоочакваната търговия със свои петролни фючърси

Договорите се търгуват на Shanghai International Energy Exchange и стойността им за доставка през септември е около 68,47 долара за барел

10:45 | 26.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От понеделник Китай започна търговия със свои фючърси върху суров петрол. Дългоочакваните договори се търгуват на Shanghai International Energy Exchange и към 11:30 часа местно време цената им беше 432,3 юана за барел (68,47 долара) за доставка през септември, съобщава Bloomberg.

Фючърсите, които са отворени за търговия от чужденци, слагат край на години забавяния, след като Пекин направи първия си опит с продажбата на договори за суров петрол през 1993 г. С това страната, която е и най-големият купувач на „черно злато“ в света, се опитва да поеме по-голям контрол върху ценообразуването, отправяйки предизвикателство към европейските и американски бенчмаркове.

Договорите за доставка през септември на сортовете Брент в Лондон и West Texas Intermediate (WTI ) в Ню Йорк се търгуват за съответно 68,38 долара за барел и 64,06 долара за барел. По-рано през деня китайските договори достигнаха цена от близо 4 долара над тази на WTI. 

Желанието на Китай да отвори местен пазар на фючърси нарасна, след като вносът ѝ на петрол драстично се увеличи. Миналата година Пекин изпревари САЩ и стана най-големият купувач на суровината. Договорите не само се очаква да дадат на страната контрол върху ценообразуването, но също така ще стимулират търговията в юани – една от основните дългосрочни цели на страната.

Фючърсите с доставка през септември започнаха борсовата сесия на цена от 440 юана за барел, като до обяд близо 15 000 договора смениха собствениците си.

Допускането на чужди инвеститори директно до търговията с фючърси се случва за първи път на китайските стокови пазари. За да привлече по-голямо участие в търговията, Пекин планира да освободи от данък върху доходите чуждестранните търговци и организации. По данни на Shanghai International Energy Exchange от миналата седмица досега 19 чуждестранни брокери са се регистрирали за търговия с петролните договори.

И докато Китай се надява да наложи свой международен бенчмарк, коментарите за това дали ще успее продължават да са противоречиви.

Според скептици капиталовият контрол, регулаторните рискове и държавната намеса на пазара при други китайски ценни книжа са направили инвеститорите недоверчиви що се отнася до възможността шанхайските фючърси да станат регионален фактор за ценообразуването. Подобни пречки държаха настрана чуждестранните инвеститори от големите пазари на акции и облигации в континенталната част на страната.

„Трудно (страната – бел. ред.) ще стане голям двигател на цените на петрола в краткосрочен до средносрочен план“, посочва Даниел Хинс, стратег в Australia & New Zealand Banking Group. По думите му все още съществува относително нежелание сред международните инвеститори да търгуват с базирани в Китай договори.

Регулаторите в страната се надяват, че фючърсите ще послужат като средство за рисков мениджмънт на нейните петролни компании, референтна цена за участниците в индустрията и средство за подпомагане отварянето на финансовите пазари на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още