IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жаждата за злато няма да напусне скоро централните банки

Натрупването на запаси от метала от централните банки се превърна във важна тенденция на глобалния пазар, посочват от ANZ

10:31 | 27.08.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мащабното изкупуване на злато от централните банки по всяка вероятност ще се запази като тенденция и през идните години, прогнозират от Australia & New Zealand Banking Group Ltd., според които има още потенциал в покупките от държави като Китай и Русия.

„На фона на настоящата обстановка, където несигурността при валутите на развиващите се пазари е висока, виждаме причина страни като Русия, Турция, Казахстан и Китай да продължат да разнообразяват своето портфолио“, заявиха от ANZ, цитирани от Bloomberg. Очакванията на банката са нетните покупки от финансовите институции да се запази на ниво от над 650 тона.

Натрупването на запаси от злато от централните банки се превърна в изключително важна тенденция на глобалния пазар, предоставяща допълнителна подкрепа за цените на благородния метал, които достигнаха до най-високото си ниво от 2013 г. насам.

Забавянето на икономическия растеж, нарастването на търговското и геополитическото напрежение, както и желанието на някои страни да скъсат със зависимостта си от долара, накара властите на много места да увеличат резервите си.

По данни на ANZ покупките от държавни институции представляват около 10% от световното потребление.

„Китайската народна банка притежава близо 1936 тона злато, които се равняват на само 3% от всички нейни валутни резерви, което дава на страната много пространство за увеличаване“ на притежанията си, посочват от банката. Китайската централна банка увеличи отново резервите си през юли, продължавайки серия, простираща се до декември.

Централните банки са прибавили към резервите си 374,1 тона злато през първите шест месеца на годината, помагайки за увеличаването на търсенето на благородния метал до тригодишен връх, показват данните на Световния златен съвет.

Минути преди 9 часа българско време цената на златото продължава да върви нагоре, достигайки 1539,45 долара за тройунция - ръст от 0,15%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
общо взето на борсата когато има големи червени пръчки и е надолу се купува, когато има големи зелени пръчки нагоре се продава. Нищо не ходи никъде безгранично и винаги има две посоки -> нагоре и надолу. С биткойнот "бъдещето на парите" беше същата работа щеше да ходи на 100 000 хилки на 1 млн., на луната и забоде нос на 4000 сега го дигнаха малко да вържат още некой балък и ше забоде пак нос на 1000 туй то ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
Kikaha2
преди 4 години
когато всички почнат да ти казват да купуваш, защото било голяма далавера - започва да намирисва работата...... не е за дребни риби тази операция....ще си похарчат всичките парици за синджири, пръстени и гривни..а после като им потрябва сухо - ще бягат на пожар по заложните къщи - "дай пари" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 9
michaelis12
преди 4 години
защото когато трябваше да се купува, писаха глупости сега като трябва да се продава, пак пишат гплупости, просто обратно на новините .... :)) Разбира се че физическото няма да се развали и аз имам такова, стои си не е ръждясало нищо му няма, запазена е покупателната стойност на хартиите от преди. Ако обаче някой цъка на платформите може да му пусне едни късички мисля с цел 1300/1400$ ей там ше кацне .... Това е просто търговия нищо сантиментално или лично към златото, то фактически е истинските пари, това е така, но и се търгува както всички фиатни пари. Ако аз сега имам възможност да го продам за 1OZ на 1400? а после да го купя пак на 1100/1150? това лошо ли е ? .... аз мисля ньет :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Защо шорт Михаелис? Физическото злато не е като електронното да се създава за секунди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 16
michaelis12
преди 4 години
който е с всичкия си -> short Gold ако иска да изкара некой лев разбира се ако ли не, то ако ще ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още