IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай спасява Ирак с многомилиардна сделка за покупка на петрол

Условията на споразумението са особено изгодни и показват нуждата на Багдад за свежи пари и готовността на Пекин да ги даде

10:28 | 09.12.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ирак ще подпише многомилиардно споразумение за доставка на петрол с китайската държавна компания ZhenHua Oil Co. Сделката е спасителна помощ за властите в Багдад от Пекин, които ще получат средствата в замяна на ангажимент за дългосрочни доставки, съобщава Bloomberg.

Договорът е пореден пример за кампанията на Китай чрез държавни фирми и банки за отпускане на средства в замяна на петрол за икономики в затруднение, като Ангола, Венецуела, Еквадор. Тазгодишният срив на петролните цени нанесе тежък удар по бюджета на Ирак, което доведе до забавяне на плащанията към гражданите.

Иракската агенция, която отговаря за износа на петрол SOMO, е избрала китайската ZhenHua, след като е отправила запитване за оферти към трейдъри, посочват хора, запознати с въпроса. Говорител на кабинета в Багдад заяви във вторник, че е имало „няколко оферти“, които са били разгледани, преди премиерът Мустафа ал Кадими да вземе окончателно решение.

В рамките на условията на SOMO печелившият кандидат за сделката се ангажира да купува 4 млн. барела петрол месечно (130 хил. барела на ден). Победителят трябва да предплати сумата за една година, което при настоящите цени представлява около 2 млрд. долара, показват изчисления на Bloomberg. Споразумението е за пет години, но предварителното плащане е само за една.

Офертата предизвика широк интерес сред водещите трейдъри на петрол, посочват още запознати. Крайният срок за подаване на оферти е бил удължен от края на ноември, за да може компаниите да имат повече време да наддават.

От ZhenHua все още не са коментирали сделката.

Всички водещи производители на петрол пострадаха силно от срива на цените. Но Ирак, където „черното злато“ отговаря за почти всички държавни приходи, е в една от най-лошите позиции. Икономиката на страната ще се свие с 12% през тази година – повече от всяка друга страна от ОПЕК при спазване на квотите за добив на петрол, показват прогнози на Международния валутен фонд.

Богатите на енергийни ресурси държави, на които не им достигат средства, често разчитат на сделки с предплащане, за да наберат пари. Властите в Багдад обаче досега не бяха прибягвали до подобна мярка. Полуавтономният регион Иракски Кюрдистан в миналото е използвал сходни договори, както и страни като Чад и Конго.

При споразумение с предварително заплащане купувачът на петрол на практика става кредитор на другата страна. Барелите са гаранция за отпуснатите средства.

За Ирак би било по-трудно да набере пари по друг начин, през дълговия пазар например. По-рано тази седмица Goldman Sachs Group Inc. съобщи, че страната е сред най-уязвимите емитенти на облигации.

Въпреки че досега Ирак не е сключвал договори с предплащане, страната изглежда не смята да действа бавно. Сумата, предвидена по сделката, е една от най-големите в скорошната история. Въпреки това все още е далеч от 10-те млрд. долара, които руската „Роснефт“ събра през 2013 г. от Vitol Group и Glencore Plc.

Освен с размера, сделката на Ирак е рядка и заради това, че позволява на победителя да изнася петрола до където поиска в рамките на година. Обикновено суровината от Близкия изток се продава със стриктни клаузи, които пречат на рафинериите да я препродават в други региони.

Изключението изглежда се приема като достатъчно изгодно, за да компенсира факта, че парите в предплата на практика са без лихви за Ирак. Обикновено страната, която получава предварително средства, плаща за тях.

ZhenHua произвежда и търгува с петрол. Компанията играе голяма роля в политиката за излизане на международните енергийни пазари на Пекин. Компанията е инвестирала в петролни концесии в страни като Обединените арабски емирства, Казахстан и Мианмар, като също така търгува със суровини от Кувейт, Бразилия и Конго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
В случая свалянето на диктаторските режими и разпространението на демокрацията в мюсюлманския свят. Американските експерти тогава считаха, че русия вече не е актуална и не може да попречи на техните планове. Разбираха и това че Китай ще набира мощ и вероятно след 20 години ще е в състояние им се противопостави. Както виждаш подбрали са момента твърде удачно, само че целта им може и да е била илюзорна. Все пак считам, че насилственото демократизиране на мюсюлманите ще отнеме два пъти по-малко време от еволюционното такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
mrynmryn
преди 3 години
Какви са тези цели? Дори Колин Паул в едно интервю бе казал, че тази война е най-голямата грешка в кариерата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
След инвазията в Ирак се опитах да убедя съфоромци, че САЩ не искат петрола на страната, а преследват свои стратегически цели. Срещнах поне 80% неразбиране. Сега леко иронично ще ги запитам, да не би китайците да са изпратили Америка в Ирак, за да им вземе Китай петрола?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Явно долар е срaмна дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ratten
преди 3 години
как ще ги платят? юани, злато, долар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още