fallback

Цената на европейския газ мина рекордната граница от 100 евро

Фючърсите върху бенчмарка, търгуван в Нидерландия, поскъпнаха с 2,3% в петък, но след това поевтиняха с над 2% при нестабилна търговия

12:08 | 01.10.21 г. 5

Европейският газ поскъпна до рекордните 100 евро за мегаватчас на фона на задълбочаващата се енергийна криза, след като Китай постави началото на световна битка за доставки - ход, който заплашва да наруши икономическото възстановяване.

Фючърсите върху бенчмарка, търгуван в Нидерландия, поскъпнаха с 2,3% в петък, но след това поевтиняха с над 2% при нестабилна търговия, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Властите в Китай са наредили на държавните енергийни компании да осигурят доставките за тази зима на всяка цена, според запознати. Това ще засили битката за втечнен природен газ и въглища точно когато намаляват доставките по руския тръбопровод в компресорната станция Mallnow в Германия.

Цените на енергията растат в САЩ, Европа и Азия, тъй като икономиката се възстановява от глобалната пандемия и хората се връщат в офисите.

Европа се бори да осигури достатъчно газ и въглища преди зимата, като нарастващите цени принуждават някои от индустриалните гиганти - от производителите на торове CF Industries до Yara International ASA и химическия гигант BASF SE, да затварят заводи или да ограничат производството.

„Нестабилната търговия вече показва, че никой не знае колко високо може да достигне (цената на – бел. ред.) газа“, казва Ник ван Кутерен, старши трейдър в нидерландската енергийна компания PZEM. „Но определено ни очаква луда търговия“, смята той.

Фючърсите върху нидерландския газ поскъпнаха до 100 евро на мегаватчас, преди да поевтинеят с 2,6% до 95,255евро към 12 ч. българско време на борсата в Амстердам.

Цените се колебаеха тази сутрин, докто търговците претегляха възможностите за ограничаване на търсенето, тъй като повече фабрики затварят или намаляват производството.

Европейските хранилища са пълни на малко под 75%, което е най -ниското ниво за това време на годината от повече от десетилетие. Изтегляния на количества от тях обикновено започват в края на октомври, в зависимост от времето. Засега се очаква през този месец температурите в Северозападна Европа да са до голяма степен в рамките на нормалното за сезона.

Цената на „газа вече може да достигне толкова високо, колкото е необходимо, за да се намали търсенето“, каза Андреас Гандолфо, лидер на европейския енергиен екип в BloombergNEF.

„За някои европейски индустрии газът е станал твърде скъп. За някои, включително и за нас, които разчитат на отопление на газ у дома, нивото може да стане много по-високо, преди да има решение за изключване", допълва той.

Потоците от Русия по ключовия тръбопровод Ямал-Европа също спаднаха точно с началото на отоплителния сезон.

Продължението на текста четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
fallback