IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на европейския газ мина рекордната граница от 100 евро

Фючърсите върху бенчмарка, търгуван в Нидерландия, поскъпнаха с 2,3% в петък, но след това поевтиняха с над 2% при нестабилна търговия

12:08 | 01.10.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Erica Canepa/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erica Canepa/Bloomberg

Европейският газ поскъпна до рекордните 100 евро за мегаватчас на фона на задълбочаващата се енергийна криза, след като Китай постави началото на световна битка за доставки - ход, който заплашва да наруши икономическото възстановяване.

Фючърсите върху бенчмарка, търгуван в Нидерландия, поскъпнаха с 2,3% в петък, но след това поевтиняха с над 2% при нестабилна търговия, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Властите в Китай са наредили на държавните енергийни компании да осигурят доставките за тази зима на всяка цена, според запознати. Това ще засили битката за втечнен природен газ и въглища точно когато намаляват доставките по руския тръбопровод в компресорната станция Mallnow в Германия.

Цените на енергията растат в САЩ, Европа и Азия, тъй като икономиката се възстановява от глобалната пандемия и хората се връщат в офисите.

Европа се бори да осигури достатъчно газ и въглища преди зимата, като нарастващите цени принуждават някои от индустриалните гиганти - от производителите на торове CF Industries до Yara International ASA и химическия гигант BASF SE, да затварят заводи или да ограничат производството.

„Нестабилната търговия вече показва, че никой не знае колко високо може да достигне (цената на – бел. ред.) газа“, казва Ник ван Кутерен, старши трейдър в нидерландската енергийна компания PZEM. „Но определено ни очаква луда търговия“, смята той.

Фючърсите върху нидерландския газ поскъпнаха до 100 евро на мегаватчас, преди да поевтинеят с 2,6% до 95,255евро към 12 ч. българско време на борсата в Амстердам.

Цените се колебаеха тази сутрин, докто търговците претегляха възможностите за ограничаване на търсенето, тъй като повече фабрики затварят или намаляват производството.

Европейските хранилища са пълни на малко под 75%, което е най -ниското ниво за това време на годината от повече от десетилетие. Изтегляния на количества от тях обикновено започват в края на октомври, в зависимост от времето. Засега се очаква през този месец температурите в Северозападна Европа да са до голяма степен в рамките на нормалното за сезона.

Цената на „газа вече може да достигне толкова високо, колкото е необходимо, за да се намали търсенето“, каза Андреас Гандолфо, лидер на европейския енергиен екип в BloombergNEF.

„За някои европейски индустрии газът е станал твърде скъп. За някои, включително и за нас, които разчитат на отопление на газ у дома, нивото може да стане много по-високо, преди да има решение за изключване", допълва той.

Потоците от Русия по ключовия тръбопровод Ямал-Европа също спаднаха точно с началото на отоплителния сезон.

Продължението на текста четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Имаше един друг *** ил тука - Люсиен ли беше, Жулиен ли, ама като тебе, като строшен грамофон едно и също цика тека три-четири години - край с нефта, пълни танкери висят по моретата и никой ги не иска, край с газа, рашките ше си го ядат, на никой вече не му требват изкопаеми горива . . . Ама за разлика от тебе го досраме и сиебамайката нанекъде, щот последните му опити да се показва тука беха порой от псувни и подигравки. И ти ше изчезнеш - само стой и гледай . . . Сега кризата почна с дефицит на газ и бензин, като угасне и тока тогава гледай много много да не се порчиш тука за зелен енергетик, че шти пати и главата и за дника . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Бе оди некъде да се гръмнеш бре, пондрак ***! Те колко генерира слънчев панел у България без никакъв снег по него - слънце грее в момента: . . http://***.eso.bg/doc/?460 . 244 МВт. От инсталирани 1.4 ГВт. Те толкова! Колко ГВт фотоволтаици требва да се инсталират и колко стотин млрд. ше струват, та да се покрие площта на синьото и черното полета на чарта с ток от слънце, едва ли ше успееш да сметнеш. Пак ти казвам - оди се скрий некъде и си играй с квот там си имаш и спри да квакаш тука, че омръзна и уличните п сета с тоя денонощен енергофейк! Ела през януари да ми покажеш колко ток произвеждат под снега слънчевите ти панели! До тогава имаш :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
требе да пробвам да се самозадоволявм , гледам всеки път го препоръчваш ... :))) ... даже понякога и надуваеми кукли споменаваш , сигурно има защо . умен и заможен си , има някаква връзка . през пост през два , все са ти на устата ... нещо нервен ми се видиш , криза на простата или по-продължителна на средната възраст ... ?! ... влизаш в яндекс.ру и търсиш географска карта на европата , поглеждаш слънцегреене в португалия и в БГ и пак философстваш кое къде се намира и колко го грее ... а е очевадно , че не знаеш колко ток генерира слънчев панел в БГ посред зима и с 3-4см непочистен сняг в/у него ... и аз не знаех допреди година ... :))) ... и не ме мисли за януари и фервруари какво ще ям , гледам ти от сега си започнал , та наздраве и приятен апетит ... затова ли прокарваш с пастис , да поубиеш миризмата ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Спри да цапаш форума бре, кл оун! Тупкай си топките и се самозадоволявай, не се плюнчи за януари, щото през януари и февруари ти тука не пишеш, щото ядеш само го вна и псувни - твоите фотоволтаици спят зимен сън. Къде е портокалия, къде е България спрямо слънцето бре, дри ***?! Щонесиебешмайкатанекъдедасескриеш, че стана вече бетер ковида тука . . . Аман от *** и ботове у тоя сайт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
хихи ... музика на душата (тери пратчет) ... екстра , още да я помпат цената на газът ... скъп ли ви е токът от фотоволтаици ... ?! ... чакайте да видите токът от газова централа ... :))) ... скоро и у нас , хем парното ще скочи двойно , хем токът от когенерациите ще дръпне и той , а от там и в сметките ... да вземе да потретя или почетвъртя - цена на ток от фотоволтаици в португалия - $15 за мегават , в бразилия - $16 за мегават , в албания - 25 евро за мегават ... в БГ , само тупкайте топката до януари , да си видите сметката за ток у вас ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още