IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин към енергийните фирми: Осигурете захранване на всяка цена!

Китайските електроцентрали са изправени пред голям спад на производството, който повиши цената на въглищата за ТЕЦ-овете с 96% тази година

11:47 | 01.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Представители на централното правителство на Китай наредиха на най-големите държавни енергийни компании в страната – от производители на въглища до такива на електричество и петрол, да осигурят доставките за тази зима на всяка цена, твърди Bloomberg, като се позовава на запознати източници.

Заповедта е издадена директно от вицепремиера Хуан Дзю, който надзирава енергийния сектор и промишленото производство на страната, и е била предадена по време на спешна среща по-рано тази седмица с представители на държавния регулатор на активите и агенцията за икономическо планиране, твърдят източниците, пожелали анонимност. 

Китайските електроцентрали са изправени пред голям спад на производството, който повиши цената на въглищата за ТЕЦ-овете с 96% тази година. Този спад е продиктуван и от стремежа на китайските власти към чиста енергия, който пък е мотивиран от желанието им да намалят замърсяването на въздуха, докато столицата се приготвя да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през февруари. Държавните медии в страната се опитаха да тушират напрежението, като още преди дни обявиха, че властите предприемат мерки за облекчаване на недостига на електроенергия и предотвратяване на необявени прекъсвания на захранването.

Китайските фючърси върху въглищата поскъпнаха в четвъртък до рекордни нива, тъй като страната се бори с недостига на гориво преди едноседмичния Национален празник. Цените се удвоиха тази година на фона на нарастващото търсене на електроенергия от заводите и бавния растеж на производството от мините.

Спешната среща подчертава критичната ситуация в Китай. Страната е обхваната от тежка енергийна криза, няколко региона трябваше да ограничат подаването на електроенергия до индустриалния сектор, а някои жилищни райони дори бяха изправени пред внезапни прекъсвания. Сривът на електроенергийния пазар в Китай предизвиква сътресения на световните стокови пазари, подхранвайки ралитата на почти всички суровини - от торове до силиций.

Държавните енергийни гиганти State Power Investment Corp. и China Energy Investment Corp. повториха думите на Хуан в изявленията си за WeChat в четвъртък вечерта, обещавайки да направят всичко възможно, за да осигурят доставките на въглища и електроенергия през зимата. 

„Ще направим всичко възможно, за да се борим в тежката битка за енергийните доставки“, се казва в изявлението на най-големия въгледобивен комбинат в страната CEIC.

И като поредно доказателство за това колко са притеснени китайските функционери премиерът Ли Къцян се зарече, че ще бъдат положени всички усилия за поддържане на икономическия растеж. Китай ще гарантира, че нуждите от основните средства за препитание ще бъдат задоволени и промишлеността и веригите за доставки ще се поддържат стабилни, каза Ли, цитиран от Китайското национално радио по време на среща с чуждестранни дипломати в четвъртък.

Ходът на Китай „връща сигурността на доставките на преден план“, казва Лесли Палти-Гусман, президент на базираната в Ню Йорк консултантска компания Gas Vista LLC. „Това е лоша новина за европейските правителства и потребители, които ще се сблъсат с повишените цени на газ и електроенергия до края на зимата“, тъй като ще се конкурират с Китай за доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още