IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OПEK+ вероятно ще ускори разширяването на добива на петрол

Решение за това може да бъде взето на срещата на представителите на организацията в понеделник

08:31 | 01.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

На фона на скорошното рали на цените на петрола големите страни износителки биха могли да разширят обема си на производство по-бързо от планираното, твърдят запознати източници. Такава стъпка може да бъде взета на срещата на ОПЕК+ в понеделник, твърдят източници на Ройтерс в четвъртък. Детайлите засега не са известни. Ден по-рано се твърдеше, че засега организацията запазва сегашните си планове - квотите да бъдат увеличени с общо 400 000 барела на ден от ноември.

На този фон цените на основните сортове петрол се понижават в първия ден на новото тримесечие. Фючърсите върху американския суров петрол се понижават с 0,2% до 74,87 долара за барел, въпреки че е напът да отчете шестата си поредна седмица на ръст.

Фючърсите върху Брент поевтиняват със 7 цента, или 0,1%, до 78,24 долара за барел, но все пак се насочват към малък ръст ба цената за седмицата, отбелязвайки четвърта поредна седмица на поскъпване.

OПEK+, която включва членовете на картела за износ и други страни производителки като Русия, ще обсъди темата през следващата седмица. През юли страните се съгласиха да увеличат производството с 400 000 барела на месец в отговор на възстановяването на търсенето след предизвикания миналата година от пандемията спад.

Поради дефицита на предлагането петролните видове Брент и американския WTI поскъпнаха с около 20% всеки за последните шест седмици. За първи път от три години насам Брентът надхвърли цената от 80 долара за барел (159 литра). Според борсовите посредници една от причините за това рали са трудностите на Нигерия и Ангола при спазването на производствените им квоти. Сондажните платформи там са в неизправност поради липса на инвестиции.

За поскъпването на петрола допринасят нарастващите цени на природния газ, които достигнаха рекордни нива през последните седмици поради недостатъчните инвестиции в производство, високото търсене и конкуренцията за доставки между Европа и Китай. Последствията от газовата криза се усетиха в редица индустрии. Очаква се производството на електроенергия в някои страни да замени скъпия природен газ с петрол.

Освен това цената на нефта се покачва заради екологични мерки от страна на Пекин, които спряха работата на някои фабрики на въглища и оставиха много домове в североизточната част на страната без електричество. Стремежът на китайските власти за чиста енергия е мотивиран от желанието им да намалят замърсяването на въздуха, докато столицата се приготвя да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през февруари. Китайските електроцентрали са изправени пред голям спад на производството, който повиши цената на въглищата за ТЕЦ-овете с 96% тази година.

Междувременно държавните медии се опитаха да тушират напрежението, като обявиха, че властите предприемат мерки за облекчаване на недостига на електроенергия и предотвратяване на необявени прекъсвания на захранването.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още