IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания мобилизира армията за смекчаване на енергийната криза

150 британски военни са мобилизирани да карат цистерни за зареждане на празните бензиностанции

17:08 | 29.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Британски военни ще започнат да карат цистерни за зареждане на празните бензиностанции, след като шофьорите отново чакат на опашка за гориво след дни на недостиг, предава Ройтерс. Това се случва въпреки твърденията на премиера Борис Джонсън, че ситуацията се подобрява.

Великобритания е обхваната от паническо купуване на гориво от близо седмица, оставяйки празни бензиностанциите в големите градове, след като петролните компании предупредиха, че нямат достатъчно шофьори на цистерни за придвижване на бензин и дизел от рафинериите към бензиностанциите.

Министърът на бизнеса Куази Куартен заяви, че са били мобилизирани близо 150 военни, които ще започнат да карат цистерни до няколко дни.

„Последните няколко дни са трудни, виждаме големи опашки. Но смятам, че ситуацията се стабилизира, мисля, че ще се справим с това“, каза Куартен.

Джонсън опита да разсее притесненията, като заяви, че доставките се връщат към нормалното, но в същото време призова хората да не купуват панически.

Недостиг от около 100 хил. шофьори предизвика хаос във веригите на доставка и породи опасения за празни рафтове и повишаване на цените за Коледа.

Запитан дали може да гарантира, че няма да има проблеми с наближаването на натоварения сезон за продажбите на дребно, Куартен каза: „Не гарантирам нищо. Казвам само, че според мен ситуацията се стабилизира“.

В сутрешния час пик вече имаше дълги опашки в и около Лондон и по натоварената магистрала М25, минаваща покрай британската столица. На някои бензиностанции можеха да се видят табели, че горивото е свършило.

Блокадата породи призиви лекари, медицински сестри и други служители на първа линия да получат приоритетен достъп до гориво, но засега Джонсън се въздържа от подобен ход.

Групи в индустрията казват, че най-тежкият недостиг изглежда е в Лондон, югоизточните и други английски градове.
Асоциацията на петролните търговци, която представлява независимите търговци, съставляващи около две трети от близо 8380-те бензиностанции във Великобритания, съобщи във вторник, че 37% от членуващите в нея станции нямат гориво.

Недостигът засили хаоса в петата по големина икономика в света, който води до опразване на рафтовете в супермаркетите. Ръст на цените на едро на природния газ в Европа също доближава енергийни компании до фалит.

Великобритания напусна единния пазар на ЕС в началото на тази година, което не позволява на транспортните компании да наемат шофьори от блока. За да се справи с недостига, правителството съобщи, че ще издаде временни визи на 5000 чуждестранни шофьори, мярка, която първоначално беше отхвърляна.

„Искаме да гарантираме, че сме направили всички необходими приготовления, за да издържим до Коледа и след това, не само за снабдяването на бензиностанциите, а за всички части на веригите ни за доставки“, каза Джонсън.

Транспортни компании, бензиностанции и търговци на дребно твърдят, че няма бързи решения, тъй като недостигът на шофьори е много остър, а транспортирането на гориво изисква обучение и издаване на лиценз. Шофьорите от страни членки на ЕС също може да не са склонни да приемат предложената виза, която е валидна само до 24 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още