IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шофьорите на камиони в ЕС намаляват и застаряват

В три български региона броят на транспортните служители е съществено по-голям от средното за ЕС

12:01 | 27.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С извънредно решение на правителството Великобритания ще издаде 5 хил. временни (тримесечни) работни визи за шофьори на камиони. Това е временно решение, което да помогне на британците да избегнат празните щандове точно преди Коледните празници. Анализатори обаче посочиха, че проблемите са много по-значими и част от тях са свързани с условията на труда, заплащането и застаряването на трудовата сила в транспортния сектор.

Какво обаче е положението с шофьорите в страните от ЕС? По данни на Евростат през 2020 г. 10,8 млн. души на възраст над 15 години са заети в транспортния сектор на ЕС. Броят им обаче намалява спрямо 2019 г., когато заетите в този сектор бяха 11,6 млн.

От тях 35% са шофьори на тежкотоварни камиони, а 19% - на ванове, автомобили и мотоциклети. 3% са машинисти и инженери, а останалите работят изпълняват други дейности - пакетиране, логистика и т.н.

85% от транспортните работници на ЕС са мъже. Данните показват още, че 37% от работещите в тази сфера са на възраст над 50 години, а 36% - между 35 и 49 години.

Като цяло 29 на 1000 души в ЕС са транспортни служители. В страните от Източна Европа, както и в някои региони от Южна Европа този дял е доста по-висок. Три български региона например са на челните позиции по брой шофьори на 1000 души в общността - Северозападна България (58), Северен централен (54) и Южен централен (51).

Лидер е румънският регион Южна Мунтения, където транспортните работници са 65 на 1000 души население. На обратния полюс е белгийската провинция Валонски Брабант с 15 служители в транспортния сектор на 1000 души.

Източник: Евростат

Във Великобритания виждат част от отговорите на проблема с липсващите служители с идващите мигранти от трети страни и се чуват предложения бежанците от Афганистан например да бъдат обучени за шофьори на камиони и да запълнят липсите на пълно работно време в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още