IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Украйна носи най-голям риск за финансовите пазари

Русия ще е най-големият губещ от поевтиняването на петрола, показва проучване

20:44 | 17.11.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кризата в Украйна носи най-голям риск за финансовите пазари

Конфликтът между Русия и Украйна представлява най-голямата заплаха за финансовите пазари по света, показва проучване на Bloomberg сред международни инвеститори.

Запитани кое събитие застрашава в най-голяма степен търговията на финансовите пазари, 52% от анкетираните посочват украинската криза.

„Ситуацията в Украйна е по-опасна, защото там имаме суверенна държава, която, опитвайки се да засили мощта си, създава хаос и заплашва с военни действия“, коментира главният директор по продажби в Nordea Bank Микаел Симонсен.

В същото време според 26% от отговорилите джихадистката групировка „Ислямска държава“ е най-големият риск за финансовите пазари, тъй като организацията е твърде непредвидима.

„Ситуацията там не може да бъде контролирана, никога не се знае какво ще направи групировката, а тя се разширява и е готова на всичко, за да изпълни целите си. Конфликтът в Украйна е по-регионален не вярвам Европейския съюз да допусне нещата там да излязат извън контрол“, посочва Гала Прада Севиля от Fiatc Seguros.

На трето място остава епидемията от ебола, която представлява най-големият риск за финансовата общественост според 5% от анкетираните.

Според 46% от участвалите в проучването политическото и военно насилие увеличават риска за финансовите пазари. 41 на сто са на мнение, че рискът остава непроменен, докато 13% са на мнение, че опасността намалява.

Проучването разглежда и отражението на падащата цена на петрола върху пряко засегнатите от това икономики. 51% от инвеститорите, взели участие в допитването, са на мнение, че най-големият губещ от поевтиняването на „черното злато“ ще е Русия. 21 на сто смятат, че най-големи загуби ще претърпи Венецуела, докато за 12% това ще е Саудитска Арабия.

„Русия и някои други малки производители вероятно ще са най-големите губещи, тъй като те до голяма степен разчитат на високите цени на петрола, за да финансират държавните си бюджети и външна търговия. За износителите от Близкия Изток високата цена на петрола е добре дошла, но те могат да си позволят и по-ниска такава“, отблезязва Фабиан Фрицше от Collineo Asset Management GmbH.

В същото време 31 на сто посочват САЩ като страната, която ще извлече най-много ползи от падащата цена на петрола. 18% смятат, че това ще е Китай, 15% – Япония, а по 11% гласуват за Европа и Индия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
според мен вече е взел решение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Ами може точно на това да се е надявал Путин ида си е помислил: "Сега или никога".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Mammita
преди 9 години
Според мен нищо няма да стане. Ляото като започна целия конфликт и Путин и Обама се наддцакваха, че и Меркел и ЕС пригласяха имаше 1-2 седмици уплаха на пазарите и после спряха да обръщат внимание на случващото се там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
В Ирак и Сирия батко като бомбардира САЩа и е празник SPX лети ли лети на горе, тогава няма заплахи, те не са суверенни държави и там няма проблеми, *** глупостите и промиване на мозъците бълват тея финансовите ***, но още малко и ше ги огрее та направо ше ги загрее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
еми айде де да падат тея индекси като носи най-голям риск. Саудитска Арабия, Венецуела, Бразилия, Кувейт, Иран и САЩа щом ше са на плюс ок. Да ги пускат тея индекси да си измислят глупости, че да излязат опциите най-накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още