IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

О. Донев: Бизнесът вече е излязъл от летаргията, но борсата не е

Листването във Варшава и обратното изкупуване се движат паралелно и ще приключат независимо едно от друго, уточни изпълнителният директор на Софарма по време на Клуб Investor.bg

12:20 | 30.09.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
О. Донев: Бизнесът вече е излязъл от летаргията, но борсата не е

"Бизнесът вече е излязъл от летаргията, като в нашия фармацевтичен сектор вече има сделки с Хигия, Европейската комисия разреши на Дойче банк да придобие Актавис, а фонд на Ситигруп придоби дял в Хювефарма", каза Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма АД, по врема на Клуб Investor.bg на тема "Свърши ли лятната летаргия на БФБ".

"БФБ-София обаче още е в летаргия, което показва, че бизнесът не е на борсата", смята Донев.

На въпрос от гост на Клуб Investor.bg дали в Сърбия се строи завод по-лесно, Огнян Донев отговори, че не е лесно и строителните разрешения са били издавани 24 месеца, но в София чакат строителни документи вече 37 месеца, въпреки че постоянно се говори, че има нужда от инвестиции, а в случая те не са улеснявани.

През втората половина на октомври се очаква откриването на новия завод на Софарма в София.

Дали листването във Варшава ще стане след приключване на обратното изкупуване на собствени акции, бе друг въпрос от залата, на който Донев отговори: "Двете неща се движат паралелно и ще приключат независимо едно от друго".

Той изрази съмнение, че индексът на компаниите с добро корпоративно управление ще тръгне в неговия мандат на председател на Националната комисия за корпоративно управление.

 

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
INSIDER-A
преди 13 години
При ХДПАТ всичко е законно, но не е честно към миноритарните акционери.Действията на черепа са законосъобразни, но не са целесъобразни поне според общите представи за стратегия и логика. Ако един мажоритарен собственик реши да ви прецака, то нито КФН нито ЦРУ може да го спре. Нито в БГ, нито в САЩ, нито където и да е. При патките няколко пъти виждаме меко казано странни сигнали, но много от хората тук са твърде замъглени да ги видят. Затова си опичайте акъла и преценявайте компанията според бъдещите си ортаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Борса
преди 13 години
По-опасното за чуждите инвеститори е ако разберат, че законът няма пукнатини, а просто не се спазва. Обществена тайна е, че който си плаща проблем със закона няма. Не знам колко шефове на КФН трябва да се сменят, за да се види, че ако документите ти за търгово, листване или каквото и да било свързано с капиталовият ни пазар, са изготвени от една определена правна кантора - всичко минава през КФН. А пък с кого е свързана тази правна кантора е другата публична тайна. Всичко тук е ерзац.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
deyantod
преди 13 години
Абсолютно вярно. След последните случки с Холдинг "Пътища" сега трябва регулаторът да покаже, че е на мястото си (ако му стиска и има сили), в противен случай борсата отива на залез, подклаждан тук там от ентусиазирани самостоятелни изпълнения като "***" или следващия имотен бум. Каквото и да се говори, правната сигурност на инвестициите е фундаментална за съществуването на пазара. Ако се докаже, че законите са пропукани, ще минат много години, докато се върне доверието. А това има много далечни последствия, които сега не виждаме и по отношение за възможностите за финансиране на реалната икономика, които ще се стеснят (без бърз достъп до парите на чуждите институционални инвеститори), и по отношение на собствените ни пенсии след години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
jamiemirror
преди 13 години
""БФБ-София обаче още е в летаргия, което показва, че бизнесът не е на борсата", смята Донев"Дрън дрън та пляс. Бизнесът не смее да се листва с нормален фрий флоут - и инвеститорите не вярват на празните приказки на мажоритарите. Това показа борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още